Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Záchranári varujú: Dávajte pozor na detské úrazy

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počet zásahov sa oproti minulým rokom zvýšil.

Bratislava 29. júna (TASR) - Detských úrazov počas prázdnin pribúda. Pre deti je júl a august najrizikovejším obdobím, pretože voľný čas trávia viac bez dozoru. Upozornili na to záchranári. V ich opatere takto počas leta denne skončí asi 22 detí. "Počet zásahov je oproti minulým rokom čoraz vyšší," povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Boris Chmel.

Za rekordné označil vlaňajšie leto, počas ktorého bolo potrebné ošetriť 1337 detí, čo je o vyše 200 viac ako predvlani a o 100 viac ako v roku 2013. Deti sa najčastejšie zrania na bicykli a korčuliach, ihriskách, športoviskách, v opustených budovách, nestrážených staveniskách, na stromoch a rôznych konštrukciách.

Na bicykli často dôjde k zlomeniu rúk či nôh, ťažkým úrazom hlavy a chrbtice, vnútorným poraneniam brucha, hrudníka, hlavy. Zo športovísk či ihrísk často deti odchádzajú so zlomenou kľúčnou kosťou, odreninami, zlomenými rukami a nohami. "Počas hry na opustených staveniskách hrozí nebezpečenstvo zavalenia, úraz elektrickým prúdom a pády z výšky," uviedol Chmel. Pri páde zo stromu a konštrukcie ide podľa neho o život ohrozujúci stav. Na ťažký úraz pritom stačí malá nepozornosť.

Pri detskom úraze treba vždy zhodnotiť situáciu s pokojom, radí Chmel. Ak je to vážne, odporúča zavolať na číslo 155 a podrobne popísať situáciu. "Dôležité je počúvať otázky operátora a hovoriť zrozumiteľne, aby dokázal čo najrýchlejšie vyhodnotiť situáciu a poslať pomoc," upozornil. Do príchodu záchranky treba poskytovať prvú pomoc. Dôležité je zastaviť masívne krvácanie, uvoľniť dýchacie cesty, resuscitovať nedýchajúceho, uložiť dýchajúceho do stabilizovanej polohy a ošetriť akékoľvek iné poranenia.

Pri športe by mali mať deti chrániče, prilby, reflexné prvky. Pri vode zase plávacie pomôcky, rodičia ich musia mať stále na očiach. Deti možno púšťať len na trampolíny so zábranami, nemali by na nej skákať viaceré naraz. Treba ich tiež chrániť pred ostrým slnkom a natierať ich krémom s vysokým faktorom. Pokrývka hlavy nesmie chýbať. Počas prechádzky by mali mať deti pevnú obuv, nemožno jesť neznáme plody. Rodičia by mali mať na výletoch pri sebe lekárničku a mobil.

Okrem následkov na zdraví môžu detské úrazy spôsobiť aj finančné problémy. "Treba preto myslieť na poistnú ochranu detí," povedal generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne Peter Brudňák. Pri poistení je podľa neho dôležité myslieť komplexne. Vybrať si možno napríklad z úrazového poistenia, pripoistenia hospitalizácie či poistnej ochrany pred kritickými chorobami.