Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slováci si na šibačku veselo ulievali:Záchranári ratovali i opité deti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri stavoch opitosti je najväčšou hrozbou stav bezvedomia.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Záchranári zasahovali počas Veľkonočného pondelka v 72 prípadoch. Ľudia to prehnali najmä s alkoholom, boli medzi nimi i mladiství. Viac pomáhali mužom (55) ako ženám (15). Celkovo však v tento deň mali okolo 1900 zásahov po celom Slovensku.

"Alkohol zmohol v tento deň aj deti do 18 rokov, dve z nich nezvládli ponúkanie alkoholom, museli sme ich ošetriť a odviezť do nemocnice," povedal Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Pre alkohol zasahovali záchranári najviac v Košickom kraji, najmenej v Žilinskom.

Pri stavoch opitosti je najväčšou hrozbou stav bezvedomia. "Či už z pádu alebo nadmerného pitia," vymenoval hovorca. Pri zlej polohe je riziko, že takýto človek sa môže zadusiť. "V takýchto prípadoch treba zistiť stav vedomia, dať pacienta do stabilizovanej polohy nabok a ak nereaguje, vtedy je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155," priblížil Chmel.

Ak opitý reaguje, býva "ľudovou" prvou pomocou studená sprcha, ak sa po nej človek preberie, treba ho nechať vyspať a kontrolovať priebežne stav vedomia. "Najlepšie je podávať vodu alebo čaj a nie kávu. Nadmerné množstvo kofeínu môže stav zhoršovať. A neplatí tu často používaná metóda klin sa klinom vybíja," dodal Chmel.

Na detskom urgente v Bratislave ošetrili vyše 700 detí, z toho dve ľahko opité



Lekári ošetrili počas veľkonočných sviatkov na urgente v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch 708 detí, z toho na chirurgii asi tretinu. Menej ako 15 percent malých pacientov museli hospitalizovať.

Deti trápili najmä akútne respiračné ochorenia, alergické reakcie a tráviace ťažkosti. "Vzhľadom na počasie, ktoré obmedzovalo outdoorové aktivity, sme mali dve ľahko opité deti," povedala pre TASR Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Chirurgiu podľa nej navštevovali deti s úrazmi po skákaní na trampolíne a preliezačkách či po bicyklovaní. Doktori tiež pacientom vyberali niekoľko zahryznutých kliešťov.

llustračné foto.
Foto: TASR - Dano Veselský


Väčší počet návštev počas sviatkov lekári dopredu očakávali. Práca a ošetrovanie pacientov prebiehala podľa Kamenickej plynule, nemocnica v tejto súvislosti neeviduje žiadne podnety od rodičov.

Počas veľkonočných sviatkov nafúkalo 35 vodičov a 40 cyklistov



Polícia počas piatich veľkonočných dní odhalila pod vplyvom alkoholu 75 vodičov. Z toho 35 bolo vodičov áut a 40 cyklistov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Zvýšený počet hliadok bol na cestách od štvrtka 13. apríla do pondelka 17. apríla.

Priestupku, čiže jazdy pod vplyvom alkoholu do jedného promile, sa dopustilo 18 vodičov. Jazdiť nad jedno promile si trúflo 17 vodičov. Teraz im hrozí až ročné väzenie, pretože sa týmto konaním dopustili trestného činu. Najviac vodičov nad jedno promile odhalili policajti v Prešovskom kraji (šesť), nad jedno promile nemali v Bratislavskom, Trnavskom ani v Nitrianskom kraji.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Najviac podgurážených cyklistov s hodnotou nad jedno promile sa odvážilo vyraziť na cesty v Banskobystrickom a Žilinskom kraji (po šesť). Spolu ich na celom Slovensku bolo 26. Do jedného promile "nafúkalo" 14 cyklistov.

Veľkonočné sviatky sa nezaobišli bez nehôd ani tragických následkov. Pri 172 nehodách zomrelo päť osôb, osem sa zranilo ťažko a 82 ľahko.

Počas minuloročných sviatkov eviduje polícia 99 dopravných nehôd, o život pri nich prišla jedna osoba, tri utrpeli ťažké zranenia a 31 osôb sa zranilo ľahko.

Počas sviatkov utrpelo na cestách v Nitrianskom kraji zranenia deväť ľudí



Policajti zaznamenali počas veľkonočných sviatkov na cestách Nitrianskeho kraja deväť dopravných nehôd. Sedem ľudí pri nich utrpelo ľahké zranenia, dvaja ťažké. "Na Veľkonočnú nedeľu sme zaznamenali šesť dopravných nehôd, o deň neskôr ďalšie tri dopravné nehody," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V nedeľu 16. apríla podvečer kontrolovala policajná hliadka v Šali 18-ročného vodiča osobného vozidla Fiat Punto. Mladík bez dokladov bol vyzvaný na dychovú skúšku, ktorú odmietol. Rovnako odmietol aj lekárske vyšetrenie a odber krvi. "So súhlasom prokurátora bol zadržaný a obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," povedala Čuháková.

V sobotu 15. apríla kontrolovala v Topoľčiankach hliadka obvodného oddelenia Policajného zboru vodiča Opela. Po predložení dokladov sa vodič podrobil aj dychovej skúške na alkohol. V jeho dychu prístroj nameral 1,00 mg alkoholu na liter vydýchnutého vzduchu, čo je v prepočte 2,08 promile.

Počas veľkonočných sviatkov mali hasiči najviac výjazdov v piatok



Slovenskí hasiči nezaháľali ani počas veľkonočných sviatkov. Z hľadiska počtu výjazdov bol najrušnejší Veľký piatok, kedy boli vyslaní k 79 udalostiam. Z nich bolo 34 požiarov, 41 technických zásahov (vrátane 21 dopravných nehôd) a štyri ekologické udalosti. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Požiare najviac potrápili hasičov v Košickom kraji, kde zasahovali 13-krát. Najvyšší počet technických udalostí a dopravných nehôd zaznamenal HaZZ v Prešovskom kraji. Najviac - 17 zásahov mali hasiči v Košickom kraji, najmenej v Trnavskom (štyri).

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Farkasová ďalej uviedla, že najmenej výjazdov - 66 absolvovali hasiči v sobotu (15.4.). V 39 prípadoch zasahovali pri požiaroch, najčastejšie v Košickom kraji (deväťkrát), Žilinskom (šesť) a Trnavskom kraji (päť). Asistovali aj pri 27 technických výjazdoch, z ktorých bolo 11 dopravných nehôd. V poradí krajov viedol opäť Košický s desiatimi zásahmi, nasledovaný Trnavským a Nitrianskym (deväť). V Bratislavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji zaznamenal HaZZ sedem výjazdov.

Počas Veľkonočnej nedele pomáhali hasiči pri 67 udalostiach, z toho 31 predstavovali požiare, 34 technické zásahy (z nich bolo 19 dopravných nehôd) a dve ekologické udalosti. Najčastejšie - 15–krát zasahovali hasiči v Banskobystrickom kraji, naopak, iba dva razy v Trenčianskom kraji.

Počet výjazdov sa podľa Farkasovej opäť mierne zvýšil na Veľkonočný pondelok. Hasičom priniesol 30 požiarov, 38 technických udalostí (z toho 15 dopravných nehôd) a dva ekologické výjazdy. Najčastejšie hasili príslušníci HaZZ v Prešovskom kraji (šesťkrát), kde sa stalo aj najviac dopravných nehôd (6). Celkový počet výjazdov bol tiež najvyšší v tomto kraji (15), najmenej - šesť zaznamenali hasiči v Trenčianskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji.

Počas veľkonočných sviatkov hasiči v Trnavskom kraji zasahovali 19-krát



Príslušníci Hasičských a záchranných zborov (HaZZ) Trnavského kraja vykonali počas veľkonočných sviatkov spolu 19 výjazdov.

Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Júlia Kedrová, hasiči zasahovali pri deviatich požiaroch, štyroch technických zásahoch a šesťkrát pri dopravnej nehode. "Päť výjazdov vykonali príslušníci HaZZ v Trnave, tri výjazdy z Veľkého Medera, po dva výjazdy zo Senice, Dunajskej Stredy a Kútov a jeden výjazd hasiči z Hlohovca, Holíča, Piešťan, Galanty a Serede," vyjadrila sa Kedrová.

Podľa jej ďalších slov trnavskí hasiči zasahovali dvakrát pri dopravnej nehode v obci Bučany v okrese Trnava a na Rybníkovej ulici v Trnave, jedenkrát pri požiari suchej trávy a dvakrát vykonali výjazd k technickému zásahu. "Vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda zasahovali príslušníci HaZZ dvakrát pri požiari stromu a stohu a jedenkrát vykonali výjazd k technickému zásahu. Senickí hasiči zasahovali dvakrát pri požiari izby v rodinnom dome v obci Brodské v okrese Skalica a požiari sadzí v komíne v obci Prietrž v okrese Senica," povedala hovorkyňa.

Dunajskostredskí príslušníci HaZZ zasahovali jedenkrát pri požiari móla v katastrálnom území Čechová pri obci Holice v okrese Dunajská Streda a jedenkrát vykonali výjazd k technickému zásahu. "Hasiči z obce Kúty v okrese Senica zasahovali dvakrát pri požiari odpadu a hasičov z Hlohovca si vyžiadali k technickému zásahu. Hasiči z mesta Holíč v okrese Skalica zasahovali pri požiari opusteného domu v Holíči, piešťanskí príslušníci HaZZ pri dopravnej nehode v obci Banka v okrese Piešťany. Galantskí hasiči zasahovali pri požiari domu v obci Jelka v okrese Galanta a hasiči zo Serede v okrese Galanta pri dopravnej nehode v Dolnej Strede v okrese Galanta," ukončila.