Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Začína sa výročná púť v Marianke i púť mladých v Ľutine

Púť v Marianke, archívne foto Foto: TASR

Tento víkend bude na niektorých pútnických miestach Slovenska patriť svätým omšiam i stretnutiam veriacich.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Mládežníckou svätou omšou sa dnes o 19.30 h začne v jednom z najstarších pútnických miest na Slovensku - v Marianke pri Bratislave trojdňová výročná púť k sviatku Narodenia Panny Márie, ktorý pripadá na sobotu 8. septembra.


Bohatý program čaká na pútnikov v sobotu - o 10.00 h sa uskutoční svätá omša v českom jazyku, o 12.30 h omša v maďarčine, popoludní o 15.00 h je na programe modlitba sv. ruženca pri Lurdskej jaskynke, o 15.30 h tam bude sv. omšu celebrovať biskup Dominik Tóth. Súčasťou večerného programu bude krížová cesta, litánie pri jaskynke, sviečkový pochod do kostola (o 20.00 h), omša v kostole, následne mariánska katechéza, adorácia a o 24.00 h sv. omša.

V nedeľu 9. septembra po ranných omšiach púť v Marianke bude pokračovať o 10.30 h slávnostnou sv. omšou pri jaskynke s hlavným celebrantom, bratislavským arcibiskupom metropolitom Mons. Stanislavom Zvolenským. Priamy prenos z tejto omše odvysiela televízia LUX.

Popoludní sa uskutočnia litánie a na záver o 17.00 h poľská sv. omša.

Z histórie Marianky

V Marianke pri Bratislave, ktorá patrí k najstarším pútnickým miestam na Slovensku, sa nachádza chrám, ktorý je najnovšie vyhlásenou bazilikou na Slovensku. Rozhodnutím Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí z 31. júla 2011 sa pútnický chrám v Marianke stal menšou bazilikou. Veriaci uctievajú tamojšiu starobylú sošku, 42 cm vysokú, ktorá znázorňuje Pannu Máriu s malým Ježiškom v náručí. Podľa jednej z legiend sošku vytesal pustovník z hruškového dreva.

Základný kameň kostola v Marianke položil uhorský kráľ Ľudovít I. z Anjou v roku 1377. V roku 1380 pri posvätení chrámu preniesli spomínanú sošku Panny Márie na hlavný oltár.

Púte po celom Slovensku

Púte k sviatku Narodenia Panny Márie sa počas tohto víkendu uskutočnia i na ďalších miestach na Slovensku, napríklad v obci Báč, v Malej Vieske a inde.

Púť mladých bude 7. a 8. septembra aj v gréckokatolíckej svätyni - v ľutinskej Bazilike minor. Bude spojená s privítaním a uctením ikony Panny Márie Czestochowskej, ktorá putuje po Európe na ochranu ľudského života v rámci celosvetovej púte Od oceánu k oceánu.

Archijerejskú svätú liturgiu bude v sobotu v Ľutine sláviť prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, priamy prenos z tejto slávnosti odvysiela Slovenská televízia.