Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Zadržali troch z ôsmich obvinených z daňovej trestnej činnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trestná činnosť sa mala týkať obchodovania s pohonnými hmotami.

Bratislava 11. apríla (TASR) – Polícia v utorok (10. 4.) v rámci akcie Bomba 2 zadržala troch z ôsmich obvinených v prípade daňovej trestnej činnosti so škodou takmer dva milióny eur, ku ktorej malo dôjsť od júla 2015 do mája 2016 v 24 prípadoch. Zvyšní obvinení sú na úteku. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Trestná činnosť sa mala týkať obchodovania s pohonnými hmotami. "Organizovaná skupina dovážala z Rakúska benzín a naftu. Na obchodovanie účelovo založili alebo personálne obsadili viaceré spoločnosti. Tie zapojili do umelo vytvoreného a vysoko sofistikovaného fakturačného reťazca," objasnila polícia.

Niektoré firmy mali so správcom dane spolupracovať, iné nie. Ich hlavnou úlohou malo byť znepriehľadnenie toku minerálnych olejov a výberu daní, ako aj spojitosti obvinených s firmami.

Podľa polície dochádzalo k fiktívnym zdaniteľným plneniam spoločností, ktoré v skutočnosti žiadnu činnosť nevykonávali. Nepodávali daňové priznania, neodvádzali daň, sídlili vo virtuálnych sídlach. "Nespolupracovali so správcom dane a v prípade, že správca vykonával kroky k prevereniu ich aktivít, stávali sa pre neho nekontaktné. Konatelia firiem boli v prevažnej miere nastrčené 'biele kone'," uviedla polícia.

Vyšetrovateľ bude podľa nej žiadať pre obvinených väzbu a na troch z nich vydanie zatykača. Počas akcie boli zaistené notebooky, počítačové zostavy, písomnosti a listinné materiály k účtom.

"Obvineným hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov," uzavrela polícia.