Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zmeny pomerov v zahraničnej službe prešli do druhého čítania

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na základe kompetenčného zákona dostalo ministerstvo zahraničných vecí pred niekoľkými rokmi do svojej pôsobnosti koordináciu presadzovania obchodno-ekonomických záujmov SR.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Štátnu politiku vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj ekonomickú diplomaciu, čakajú zmeny. Tie prináša návrh novely zákona o zahraničnej službe, ktorý dnes do druhého čítania posunuli poslanci Národnej rady SR.

Na základe kompetenčného zákona dostalo ministerstvo zahraničných vecí pred niekoľkými rokmi do svojej pôsobnosti koordináciu presadzovania obchodno-ekonomických záujmov SR. Novela teraz vypúšťa ustanovenie podľa ktorého o zriadení a zrušení takýchto oddelení ako súčasti diplomatickej misie rozhoduje minister zahraničných vecí po konzultácii s ministrom hospodárstva.

Zákon samostatne ustanovuje pôsobnosť Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli, ktoré plní okrem iného osobitné úlohy vyplývajúce z členstva v únii. Taktiež podrobnejšie špecifikuje konzulárne funkcie, ktoré vykonávajú diplomatické misie a konzulárne úrady v zahraničí. Tie sa týkajú nielen rozhodovania o udeľovaní víz a pobytu, prijímania žiadostí o vydanie cestovných dokladov, ale tiež osvedčovania dokladov, poskytovania súčinnosti pri dedičských konaniach a pomoci v núdzi. Ďalšie ustanovenia upravujú funkcie a platové náležitosti zamestnancov v zahraničnej službe.

Odstráni sa časové obmedzenie pôsobenia takéhoto zamestnanca v orgáne verejnej moci iného štátu alebo v medzinárodnej organizácii. V súčasnosti je to možné iba na štyri roky. Okrem toho aktuálny zákon znemožňuje úspešným zástupcom SR opakovane kandidovať v medzinárodných organizáciách, čo novela od januára budúceho roka zmení.

Plénum zároveň odobrilo trojicu dohôd. Poslanci súhlasili s Dohodou, ktorou sa zakladá pridruženie medzi EÚ a jej členskými štátmi na jednej strane a Strednou Amerikou na strane druhej, s Dohodou o pridružení medzi EÚ a Európskym spoločenstvom pre atómovú energiu a ich členskými štátmi na jednej strane a Gruzínskom na strane druhej a s Dohodou o pridružení medzi EÚ a Európskym spoločenstvom pre atómovú energiu a ich členskými štátmi na jednej strane a Moldavskou republikou na strane druhej.