Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ROK 2016: Na Slovensko prišli prezidenti, premiéri aj dalajláma

Kombofotografia Foto: TASR AP

Vďaka predsedníctvu SR v Rade EÚ má Slovensko tento rok za sebou veľkú frekvenciu návštev. Privítali sme aj hostí Globsec Tatra Summitu, NATO a predstaviteľov štátov z iných kontinentov.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Slovenskú republiku v roku 2016 navštívilo niekoľko európskych, aj svetových osobností, predstaviteľov štátov, medzinárodných organizácií a inštitúcií.

FEBRUÁR


9. februára 2016 – Chargé d’Affaires Veľvyslanectva USA Liam Wasley počas návštevy na pôde 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline poďakoval 5. pluku a Ozbrojeným silám (OS) SR za obety, ktoré priniesli počas práce v Afganistane.

APRÍL


15. apríla 2016 – Na Slovensko pricestoval predseda Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie Petr Pavel. Na stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom preberali prípravy na nadchádzajúci summit NATO vo Varšave, úlohy pred ktorými aktuálne stojí Aliancia, ale aj vojenské operácie.

Minister obrany SR Peter Gajdoš sa stretol s predsedom Vojenského výboru NATO armádnym generálom Petrom Pavlom (na snímke) na ministerstve obrany SR v Bratislave 15. apríla 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


MÁJ


5. - 7. mája 2016 - Oficiálnu návštevu Slovenskej republiky absolvovala generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. Na stretnutiach s ústavnými činiteľmi, zástupcami samospráv i verejnosťou hovorila o poslaniach UNESCO týkajúcich sa cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Bokovová navštívila Slovensko vo funkcii generálnej riaditeľky UNESCO už druhýkrát a rokovala aj s ministrami školstva a životného prostredia. Počas pobytu v SR absolvovala tiež stretnutia s predstaviteľmi akademickej, vedeckej a odbornej obce, spojené s návštevami miest zapísaných do zoznamov UNESCO.

Snímka z rozhovoru pre TASR s generálnou riaditeľkou Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru - UNESCO Irinou Bokovovou. Bratislava, 8. mája 2016
Foto: TASR/Michal Svítok


12. - 13. mája 2016 – V otázkach v oblasti Stredomoria, na podpore spoločného riešenia cyperskej otázky a v otázke ďalšieho rozširovania EÚ v oblasti západného Balkánu sa zhodli slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias počas jeho oficiálnej návštevy Slovenskej republiky.

27. mája 2016 - Na pozvanie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka pricestoval na pracovnú návštevu Slovenska minister zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Igor Crnadak. Partneri diskutovali o procese integrácie Bosny a Hercegoviny do EÚ v kontexte predsedníctva SR v Rade EÚ a o procese integrácie krajiny do NATO.

JÚN


1. júna 2016 - Podpredsedníčka Európskej komisie a Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová počas návštevy Bratislavy ocenila osobnú angažovanosť ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka v EÚ. S Lajčákom rokovali vo výške 10.000 metrov na palube vládneho špeciálu. V rozhovoroch pokračovali pri pracovnej večeri, počas ktorej sa k nim pridal minister zahraničných vecí Holandska Bert Koenders.

Na snímke vľavo podpredsedníčka Európskej komisie a vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie 1. júna 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Foto: TASR - Martin Baumann


1. - 2. júna 2016 - Na pozvanie ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka pricestoval na Slovensko jeho holandský kolega Bert Koenders. Ministri na spoločnom rokovaní podpísali dohodu o spolupráci SR a Holandska počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Na jej základe budú holandskí experti pomáhať v oblastiach, v ktorých Slovensku z objektívnych dôvodov chýba dostatočná expertná základňa. Pôjde o niektoré oblasti medzinárodných otázok životného prostredia a politiky rybolovu.

14. júna 2016 – Možnosti pokroku Turecka v prístupovom procese do EÚ počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ boli jednou z hlavných tém rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s tureckým ministrom pre záležitosti EÚ Ömerom Çelikom. Turecký minister, ktorý je zároveň hlavným vyjednávačom pre vstup Turecka do EÚ, navštívil Slovensko v súvislosti s nastávajúcim predsedníctvom SR v Rade EÚ.

20. júna 2016 - Pozvanie prezidenta SR Andreja Kisku prijal prezident Švajčiarskej konfederácie Johann N. Schneider-Ammann. Absolvoval oficiálnu jednodňovú návštevu Slovenskej republiky, počas ktorej rokoval so svojím slovenským partnerom, stretol sa s premiérom Robertom Ficom, predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom, ministrom hospodárstva Petrom Žigom a ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Petrom Plavčanom. Ťažiskom návštevy švajčiarskeho prezidenta bolo posilnenie bilaterálnej spolupráce, osobitne v obchodnej a investičnej oblasti.

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska a vpravo prezident Švajčiarskej konfederácie Johann N. Schneider-Ammann prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci v Bratislave 20. júna 2016.
Foto: TASR Pavel Neubauer


23. – 25. júna - Dvojdňovú pracovnú návštevu Slovenskej republiky absolvovala námestníčka generálnej riaditeľky UNESCO pre prírodné vedy Flavia Schlegel. Stretla sa so zástupcami Ministerstva životného prostredia SR, zúčastnila sa Okrúhleho stola, kde mali okrem envirorezortu zastúpenie aj predstavitelia akademickej obce, Slovenskej akadémie vied (SAV) a mimovládneho sektora. Stretla sa tiež s riaditeľom sekcie medzinárodných organizácií rozvojovej a humanitárnej spolupráce na MZVaEZ SR Michalom Mlynárom, predsedom SAV Pavlom Šajgalíkom či vedením Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.

29. - 30. júna 2016 – Predmetom rozhovorov prezidenta SR Andreja Kisku a prezidenta Poľskej republiky Andrzeja Dudu, ktorý navštívil Slovensko na pozvanie hlavy štátu, bolo ďalšie posilnenie bilaterálnych vzťahov s dôrazom na oblasť hospodárskej spolupráce a infraštruktúry, regionálna spolupráca, ako aj aktuálne európske otázky aj vo svetle nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade Európskej únie.



30. júna 2016 – Pri príležitosti prevzatia slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie od Holandska pricestovala na Slovensko holandská princezná Beatrix. Na stretnutí so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom diskutovali o súčasnej situácii v Európskej únii, hovorili o stave únie a o tom, aké by malo byť posolstvo po brexite. "Zhodli sme sa, že teraz treba zachovať pokoj, vracať sa k základným hodnotám EÚ, prečo vznikla," povedal Kiska.

Holandská princezná Beatrix.
Foto: TASR/AP Photo


JÚL


30. júna – 1. júla 2016 - Kolégium Európske komisie (EK) vrátane jej predsedu Jean-Claude Junckera pricestovalo na Slovensko pri príležitosti prebratia slovenského predsedníctva v Rade EÚ od Holandska. Rokovanie so slovenským premiérom Robertom Ficom sa nieslo v duchu troch hlavných tém – migrácie, bratislavského summitu, ktorý sa uskutočnil 16. septembra 2016 v Bratislave a brexitu.

28. júla 2016 - Dva týždne po svojom menovaní navštívila Slovensko nová britská premiérka Theresa Mayová v súvislosti s polročným predsedníctvom našej krajiny v Rade EÚ. S premiérom Robertom Ficom hovorila o budúcich vzťahoch Británie so zostávajúcimi členmi Európskej únie aj o 90-tisíc Slovákoch, ktorí žijú na Britských ostrovoch.





AUGUST


18. augusta 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal ministra zahraničných vecí Nového Zélandu Murraya McCullyho, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Témami rozhovorov boli bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Novým Zélandom, predsedníctvo SR v Rade EÚ, nadchádzajúce predsedníctvo Nového Zélandu v BR OSN a aktuálne zahranično-politické otázky ako dianie v EÚ v kontexte brexitu a globálne témy ako situácia v Sýrii a Iraku.

23. augusta 2016 – Stojíme pred úvahou, ako má vyzerať model spolupráce medzi Veľkou Britániou a EÚ a práve nórsky model by mohol byť dobrou inšpiráciou. Po stretnutí s predsedníčku vlády Nórskeho kráľovstva Ernou Solbergovou, ktorá pricestovala na oficiálnu návštevu Slovenska, to vyhlásil premiér Robert Fico, pričom dodal, že spolupráca medzi EÚ a Nórskom môže byť vynikajúcim príkladom aj pre iné modely do budúcnosti. V ich vzájomnej diskusii dominovali najmä európske témy, ale nevyhli sa ani bilaterálnej spolupráci.

Predsedníčka vlády Nórskeho kráľovstva Erna Solbergová
Foto: TASR/AP


SEPTEMBER


15. septembra 2016 - Európska komisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu si prezrela projekty zrealizované zo štrukturálnych fondov EÚ v Banskej Bystrici. Prvým z nich bola Detská fakultná nemocnica, ktorá bola z prostriedkov EÚ rozšírená a zrekonštruovaná, druhým bol projekt Digitálne múzeum, ktorý realizovalo múzeum Slovenského národného povstania.



OKTÓBER


3. októbra 2016 - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Bratislavy rokoval s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom i s predsedom vlády SR Robertom Ficom. Hovorili o aktuálnych európskych otázkach, doterajších výsledkoch a ďalšom programe slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ako aj o vývoji v oblasti mimoriadne dobrých vzťahov SR a Nemecka.

7. októbra 2016 - Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval na pracovnú návštevu SR, aby premiéra Roberta Fica oboznámil s výsledkami referenda, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu 2. októbra 2016. Počas pracovného obeda premiéri rokovali predovšetkým o európskych témach, nevynechali však ani bilaterálne vzťahy, ktoré R. Fico označil za doteraz najlepšie. Predseda maďarskej vlády taktiež informoval slovenského partnera o úmysle zmeniť maďarskú ústavu, čo Slovensko, ako uviedol Fico, plne rešpektuje a berie na vedomie.



16. októbra 2016 - Porozumenie medzi ľuďmi, láska, odpúšťanie. Aj o tom hovorili na stretnutí prezident SR Andrej Kiska a 14. dalajláma Tändzin Gjamccho, ktorý bol na návšteve na Slovensku. Tibetský duchovný vodca sa stretol aj s ďalšími slovenskými politikmi, ako aj s akademickou obcou Univerzity Komenského v Bratislave. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) odznelo aj to, že 21. storočie by malo byť storočím dialógu. Stretnutie na tému Morálne aspekty vzdelávania a vedy v prospech humanizmu sa nieslo v duchu myšlienok potreby rešpektovania druhých, jednotnosti a spolupatričnosti.

Stretnutie prezidenta SR A. Kisku s Dalajlámom.
Foto: FB A. Kiska


24. októbra 2016 – Päťčlenná japonská delegácia z oblasti Fukušimy v sprievode zástupcov MAAE (Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu) a Úradu jadrového dozoru (ÚJD) pricestovala na Slovensko. Navštívila jadrové zariadenia spoločnosti JAVYS, s cieľom získania teoretických aj praktických skúseností z oblasti vyraďovania jadrových elektrární a nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi.

28. októbra 2016 - Minister hospodárstva a financií Francúzskej republiky Michel Sapin navštívil výrobné haly automobilky PSA Peugeot-Citroën v Trnave.

28. októbra 2016 - Pri príležitosti medzinárodnej konferencie Globsec Tatra Summit Bratislavu navštívili štyria eurokomisári, z toho dvaja podpredsedovia Európskej komisie. Okrem slovenského eurokomisára a podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za Energetickú úniu Maroša Šefčoviča na Slovensko prišla podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová, európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici a európska komisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie malých a stredných podnikov Elžbieta Bieňkowská.

NOVEMBER


7. novembra 2016 - Prezident SR Andrej Kiska prijal predsedu Benátskej komisie Rady Európy Gianniho Buquicchia, ktorý pricestoval na pracovnú návštevu Slovenska. Predsedu komisie prijal taktiež slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Téma stretnutí sa zamerala na ústavnoprávnu situáciu, ktorá vznikla nevymenovaním sudcov Ústavného súdu SR prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom.

DECEMBER


5. decembra 2016 – Srbský minister obrany Zoran Djordjevič pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky, počas ktorej podpísal so slovenským ministrom obrany Petrom Gajdošom medzivládnu dohodu. Jej hlavným cieľom je prehĺbenie obranno-technickej spolupráce a otvorenie nových možností na spoluprácu v oblasti podnikov obranného priemyslu. Ozbrojené sily oboch krajín by mohli kooperovať pri výcviku jednotiek, príprave zdravotného personálu či jednotiek vysielaných do mierových operácií.