Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Draxler: Čína je významným hráčom v oblasti vedy a technológiách

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na podujatí s názvom 2. Sympózium o inováciách, technologickej spolupráci a medzinárodného transferu technológií sa okrem zástupcov Číny zúčastňujú experti zo 16 štátov.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Na Slovensku sa dnes stretli predstavitelia Číny a 16 krajín strednej a východnej Európy, aby počas nasledujúcich troch dní diskutovali o inováciách, technologickej spolupráci a medzinárodnom transfere technológií. Podujatie dnes v priestoroch Centra vedecko-technických informácií otvoril minister školstva Juraj Draxler.

Podľa jeho slov bude zdieľanie ideí a informácií v oblasti moderných technológií obohacujúce pre všetkých účastníkov podujatia. "Oceňujeme záujem Číny o spoluprácu v našom regióne. Čína je významným hráčom v oblasti vedy a technológiách, pokiaľ ide o financovanie a ľudské zdroje," uviedol v príhovore Draxler s tým, že Čína zároveň zaznamenala v oblasti technológií mnohé úspechy.

Účastníkov sympózia privítal aj vedúci čínskej delegácie Zhang Jian, ktorý ocenil možnosť vzájomnej výmeny skúseností v oblasti technológií. "Verím, že toto podujatie posunie našu spoluprácu na vyššiu úroveň," dodal.

Na podujatí s názvom 2. Sympózium o inováciách, technologickej spolupráci a medzinárodného transferu technológií sa okrem zástupcov Číny zúčastňujú experti z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Českej republiky, Čiernej Hory, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Macedónska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenskej republiky, Slovinska a Srbska. Sympózium, ktoré sa na Slovensku koná v dňoch 21. - 23. septembra v Bratislave, Trenčíne, Žiline a Nitre, zahŕňa prednášky slovenských expertov v oblasti inovácií a technológií a taktiež návštevy spoločností pôsobiacich na Slovensku, ktoré sa zaoberajú výskumom a vývojom.

Hlavnými organizátormi podujatia je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrum vedecko-technických informácií a Slovensko–čínska obchodná komora.