Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Zahraniční Slováci požiadajú o možnosť voľby cez internet

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Zo zahraničia môžu Slováci hlasovať od roku 2006 a to v parlamentných voľbách prostredníctvom pošty.

Bratislava 23. januára (TASR) – Zavedenie možnosti voliť zo zahraničia elektronicky je predmetom petície, ktorú dnes spustila občianska iniciatíva Slovákov žijúcich v zahraničí. Cieľom je získať v priebehu dvanástich mesiacov najmenej 50.000 podpisov a doručiť ich poslancom slovenského parlamentu. Organizátorom petície ide aj o to, aby sa rozšíril okruh volieb, ktorých sa krajania môžu zúčastňovať.

Zo zahraničia môžu Slováci hlasovať od roku 2006 a to v parlamentných voľbách prostredníctvom pošty. Milan Vetrák, ktorý petíciu predstavil tvrdí, že v zahraniční dlhodobo vládne nespokojnosť s takýmto stavom. Podľa bývalého predsedu Úradu Slovákov v zahraničí bude petícia prieskumom, ktorý to preukáže. Verí, že ju môže podpísať aj stotisíc ľudí. Vtedy sa ňou poslanci slovenského parlamentu budú musieť povinne zaoberať.

Vetrák odhaduje, že za hranicami Slovenska môže žiť 200.000 Slovákov s volebným právom, čo je desatina všetkých Slovákov oprávnených voliť. “Sú tu ľudia, o ktorých sa oplatí bojovať a ktorých sa oplatí pritiahnuť k volebným urnám. Desať percent voličov je skutočne zaujímavé číslo, dovolím si povedať pre každú stranu, aj pre tú súčasnú vládnu aj pre opozičné. Natíska sa otázka, či ideme dať šancu týmto ľuďom, alebo či si ich naďalej nebudeme všímať,” povedal Vetrák.

V petičnom výbore je desať ľudí. Vetrák, ktorý je jeho predsedom vysvetlil, že ide o známe osoby, ktoré dokážu v zahraničí naviazať hlasy desiatok tisíc krajanov. Organizátori zároveň oslovia krajanské organizácie a spolky so žiadosťou, aby sa k organizovaniu petície zapojili. S politickými stranami podľa Vetráka začnú o otázke rokovať v momente, keď budú mať 50.000 podpisov. Dúfajú však, že iniciatíva osloví parlamentné strany aj skôr.

V parlamente sú momentálne v druhom čítaní volebné zákony ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktoré zavedenie elektronického hlasovania ani rozšírenie okruhu volieb pre Slovákov v zahraničí neprinášajú. Za takéto zmeny sa dosiaľ zasadzovali iba poslanci hnutia OĽaNO, ktorí predstavenie petície podporili svojou účasťou a sú prvými podpísanými. Minister Kaliňák argumentuje aj finančným hľadiskom. Vetrák pripomenul, že zahraniční Slováci poslali napríklad v roku 2009 na Slovensko približne 1,09 miliardy eur. Niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré si podľa neho zavedenie elektronických volieb vyžiada, tak je z čoho uhradiť, tvrdí.

Petícia požaduje také legislatívne zmeny, ktoré by Slovákom, bez ohľadu na miesto ich trvalého pobytu, dali možnosť voliť najmä vo voľbách do Národnej rady SR, pri voľbe prezidenta, v ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta a celoštátnych referendách. S možnosťou voliť cez internet už majú skúsenosť v Estónsku a Francúzsku a podľa organizátorov petície v obmedzenom množstve aj v Nórsku, Portugalsku, Rumunsku, Švajčiarsku a takúto možnosť plánuje zaviesť Fínsko. Slovensko môže byť ďalšou krajinou, jeho situáciu uľahčuje aktuálne zavedenie elektronických občianskych preukazov, pripomínajú organizátori petície.

Za jediný nedoriešený problém s opozíciou pri prijímaní nových zjednotených pravidiel volieb označil Kaliňák otázku kontrolnej volebnej komisie. Podľa poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO) minister zavádza. "V skutočnosti sme k ministrovi vnútra chodili na stretnutia k zákonu častejšie ako na klavír, ale nedohodli sme sa takmer na ničom," tvrdí Viskupič, že sa snažili, okrem iného, presadiť aj možnosť zúčastniť sa na všetkých voľbách pre Slovákov pracujúcich, študujúcich alebo žijúcich v zahraničí. "Aj preto podporujeme túto iniciatívu a spustenie petície," dodal J. Viskupič.