Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Zahraničných turistov v Tatrách zaujímajú aj snežnice či stavanie iglu

Ilustračný záber. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zväčša idú niekde ku kraju lesa, mimo chráneného územia, kde si spoločne postavia kupolu zo snehu, pod ktorú vojdú zvyčajne dvaja ľudia.

Vysoké tatry 10. decembra (TASR) – V zimnom období využívajú zahraniční turisti aj iné možnosti na vyžitie v prírode ako len lyžovanie, bežkovanie či sánky. Erik Ševčík, ktorý vlastní zážitkovú agentúru, pre TASR uviedol, že v posledných rokoch pribudli aj iné druhy atrakcií, niektoré sú pre dobrodružnejšie povahy.

„Lyžovanie je všade, ale ja sa snažím ľuďom ukázať aj niečo iné. Stále populárnejšie sú túry na snežniciach, vďaka ktorým sa dostaneme aj tam, kde nie je prešliapaný chodník, pretože tá snežnica turistu udrží nad hlbokým snehom. Môžeme tak chodiť hlbšie do lesa, zväčša chodíme takto na túry do okolia Ždiaru, do Belianskych Tatier, hrebeň Nízkych Tatier je tiež veľmi pekný na snežniciach,“ priblížil jednu z aktivít Ševčík.

Jeho agentúra prevádzkuje spolu s partnermi aj psie záprahy, aktuálne má viac ako 20 psov. S turistami sa vozia na rôznych miestach v regióne, vždy tam, kde im to povolí obec. „Stačí nám päť centimetrov snehu, aby sa to kĺzalo. Zároveň však musí byť pod mínusom, pretože vyššie teploty nerobia dobre tým psom,“ objasnil Ševčík.

Zatiaľ nie veľmi známy je podľa neho aj tzv. skioring, čo je vlastne ťahanie lyžiara za koňom po zasneženej lúke. „V tomto prípade musí byť lyžiar zdatný, nemôže to byť začiatočník,“ upozornil Ševčík, ktorý je už 15 rokov turistickým sprievodcom a ročne prevedie regiónom stovky hostí.

Zároveň pre menšie skupiny turistov organizuje aj spanie v iglu. Zväčša idú niekde ku kraju lesa, mimo chráneného územia, kde si spoločne postavia kupolu zo snehu, pod ktorú vojdú zvyčajne dvaja ľudia. „Ja im vysvetlím postup, ako sa iglu stavia, aby v ňom bol priestor a nejaká izolácia, potom si v malom variči uvaríme večeru a ide sa spať do spacákov. Je to také menšie dobrodružstvo pre ľudí, zväčša o to ale majú záujem zahraniční turisti. Ohlasy na túto aktivitu boli vlani veľmi pozitívne, takže ju chceme realizovať aj v tomto roku, pokiaľ bude záujem,“ dodal Ševčík s tým, že s touto aktivitou väčšinou chodia do okolia Liptovskej Tepličky.

Záujem o služby zážitkovej agentúry Adventoura Slovakia, ktorá funguje sedem rokov, majú podľa neho predovšetkým Austrálčania, ktorých azda najviac upútalo snežné dobrodružstvo. Sú to však aj návštevníci z Nového Zélandu, Thajska, Číny, USA a Veľkej Británie. Väčšinou ide o privátne skupiny, zložené maximálne z ôsmich ľudí. „Musím povedať, že turisti, čo k nám zavítajú, sú veľmi prekvapení z toho, čo Slovensko má. Myslím si, že naša krajina stále naplno neukázala ten potenciál, ktorým disponuje. Nesmieme však prísť o naše lesy, ktoré nás odlišujú od iných destinácií,“ uzatvára Ševčík.