Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Zákaz českého alkoholu na Slovensku považujú obchodníci za predčasný

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zákaz dovozu a predaja českého alkoholu bude platiť oddnes od 17.00 h a bude sa vzťahovať na viac ako 20-% alkohol.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Rozhodnutie vlády zakázať predaj a dovoz alkoholu z Českej republiky oddnes od 17.00 h považuje prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Pavol Konštiak za predčasné a unáhlené.

"Je to rozhodnutie robené v panike," myslí si Konštiak. Na Slovensku sa totiž podľa jeho slov nezistilo, že by sa oficiálne dovážal pančovaný alkohol. V kamenných obchodoch sa tak k nemu ľudia nemôžu dostať. Zároveň však takéto opatrenie podľa šéfa ZOCR nezabráni tomu, aby si ho kúpili cez internet a doviezli.

"Zákaz predaja a dovozu alkoholu bude mať tiež zásadný vplyv na obchodníkov," upozornil Konštiak. Na predaj alkoholu je viazané veľké množstvo finančných prostriedkov. Mnohí, najmä malí predajcovia môžu mať problémy so zaplatením tovaru, ktorý budú mať na skladoch.

Zákaz dovozu a predaja českého alkoholu bude platiť oddnes od 17.00 h a bude sa vzťahovať na viac ako 20-% alkohol.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V ČR preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 % alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí. Na Slovensku sa zatiaľ zaznamenal iba jeden prípad, hospitalizovaných bolo osem ľudí.


Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Potravinári prechodný zákaz dovozu alkoholu z ČR považujú za správny krok


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) považuje prechodný zákaz dovozu alkoholu z Českej republiky za správny krok.

"Zavedením prohibície na nápoje s obsahom alkoholu vyšším ako 20 % samotná česká strana dala jasne najavo, že situáciu nemá pod kontrolou. A keďže prijala opatrenia, ktoré zabraňujú iba legálnemu predaju a šíreniu alkoholu vo svojej krajine a nezabránila jeho exportu, je v záujme ochrany slovenských spotrebiteľov zamedziť šíreniu českého alkoholu na našom území," povedal predseda SPPK Milan Semančík.

"Je predsa celkom logické, že českí výrobcovia by sa snažili zvýšiť svoje exportné aktivity aj smerom k Slovensku, aby si tak aspoň čiastočne vykompenzovali straty vyplývajúce z pozastavenia domáceho odbytu,"
poznamenal.

Podľa neho boli naplnené všetky podmienky na aplikáciu takéhoto opatrenia vyplývajúce z platnej európskej legislatívy. Slovensku teda nehrozia žiadne sankcie zo strany Európskej únie a dočasný zákaz dovozu alkoholu z ČR podľa SPPK určite neprispeje ani k zhoršeniu česko-slovenských vzťahov, ktoré sú dlhodobo nadštandardné.

"Veríme, že česká strana vyvinie maximálne úsilie pre uspokojivé vyriešenie situácie. Dovtedy by však určite nebolo správne vystavovať občanov Slovenska riziku z pokračovania dovozov spoza rieky Moravy," zdôraznil Semančík.