Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

O miliónové zákazky na hasičskú techniku budú súťažiť štyri firmy

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ministerstvo uzavrelo rámcové dohody na dodávku hasičskej techniky so spoločnosťami THT Slovensko, Wawrzaszek ISS z Poľska, Magirus GmbH z Nemecka a s firmou Stražan.

Bratislava 17. mája (TASR) - O zákazky na hasičskú techniku pre Ministerstvo vnútra SR budú najbližšie štyri roky súťažiť štyri spoločnosti. Rezort vnútra s nimi uzavrel rámcové dohody, na ich základe budú pred každým nákupom konkrétnej techniky vyzývané, aby predložili svoje ponuky.

Ministerstvo uzavrelo rámcové dohody na dodávku hasičskej techniky so spoločnosťami THT Slovensko, Wawrzaszek ISS z Poľska, Magirus GmbH z Nemecka a s firmou Stražan. Tie hodnotu zákazky na predpokladaných 780 kusov hasičskej techniky vyčíslili na 160 až 183 miliónov eur bez DPH. Nakupovať sa budú cisternové automobilové striekačky na hasenie lesných požiarov s pohonom 6x6 (200 kusov), automobily hasičskej a záchrannej služby (50 kusov), malé cisternové striekačky pre obecné hasičské zbory (200 kusov), cisternové automobilové striekačky s pohonom 4x4 (300 kusov), automobily - tunelový špeciál (10 kusov), sanitky (10 kusov) a kombinované hasičské automobily s pohonom 6x6 (10 kusov). Svoje ponuky pôvodne predložilo šesť spoločností, dve z nich však podľa informácií z ministerstva vnútra nesplnili podmienky účasti. Rámcové dohody nezaväzujú ministerstvo k tomu, aby nakúpilo predpokladané množstvo techniky, ani k tomu, aby vyčerpalo finančný limit rámcových dohôd. Dohody sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.

"Spôsob uzatvárania rámcových zmlúv je dobrý aj na to, že vieme, že počas štyroch rokov budeme mať predkvalifikovaných dodávateľov, ktorí preukázali, že sú schopní dodávať ten predmet zákazky, ktorý sme určili," povedala Tatiana Behrová, poradkyňa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pre verejné obstarávanie. Ceny, ktoré firmy určili, podľa nej nemôžu zvýšiť, iba znížiť. "K tomu, aby sme mali predkvalifikovaných dodávateľov, nás motivuje dlhé konanie každej jednej súťaže v momente, keď sa vyskytne aktuálna potreba nadobudnúť ten predmet zákazky," vysvetlila Behrová. Doba nákupu sa tak podľa nej zníži z mesiacov na pár týždňov.