Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zakladateľ KDH Ján Čarnogurský vystupuje z hnutia

Ján Čarnogurský Foto: TASR/Pavel Neubauer

Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Prezidentský kandidát a zakladateľ KDH Ján Čarnogurský dnešným dňom vystupuje z hnutia. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii. Dôvodom je, že chce ponechať voľné ruky Rade KDH, ktorá bude v sobotu 12. októbra voliť kandidáta na funkciu prezidenta.

"Jedna politická strana nemôže mať dvoch kandidátov. Nebolo by to poctivé voči voličom. Bolo mojou povinnosťou nájsť riešenie, ktoré bude zohľadňovať môj záväzok voči občanom. Najmä tým, ktorí podpísali podporu mojej kandidatúry. Tým riešením je môj odchod z KDH," uviedol Čarnogurský.

Ako dodal, oznámenie o vystúpení odovzdal svojej manželke, ktorá je zhodou okolností predsedníčkou klubu KDH Dúbravka, ktorej bol Čarnogurský členom.

Čarnogurský rovnako ubezpečil, že jeho kandidatúra na post prezidenta pokračuje ďalej. "Moja kandidatúra pokračuje a samozrejme mám záujem o podporu všetkých aj členov KDH, to znamená, všetci členovia KDH, ktorí ma budú podporovať sú vítaní," doplnil. Doteraz ho podporilo približne 25.000 občanov.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác zabojuje nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O post hlavy štátu sa mieni uchádzať aj šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov má doplniť aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomína aj Milan Kňažko.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).