Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Zakladateľom Francúzskeho inštitútu na Slovensku udelia ocenenie

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Na podujatí sa opätovne zúčastní i dcéra Imra Weinera-Kráľa Elise Weiner-Kral.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Tohtoročnú Cenu Imra Weinera-Kráľa, honorujúcu osobnosti, ktoré významnou mierou prispievajú k rozvoju kultúrnemu dialógu medzi Francúzskom a Slovenskom, udelia zakladateľom Francúzskeho inštitútu na Slovensku. Prvý riaditeľ inštitútu Luc Bouniol-Laffont a jeho vtedajší zástupca Dimitry Ovtchinnikoff si ocenenie prevezmú na štvrtkovom (26. 10.) slávnostnom podujatí v priestoroch Francúzskeho inštitútu.

"Pionieri francúzsko-slovenskej kultúrnej spolupráce začiatkom 90. rokov prispeli okrem iného k vzniku významných kultúrnych podujatí, ako sú medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe či Mesiac fotografie Bratislava," pripomenul Miloš Stankoviansky z Francúzskeho inštitútu, ktorý sídli v centre Bratislavy. Upozornil, že komisia Ceny IKW rozhodla o laureátoch aj v súvislosti s 30. výročím diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Francúzskom.

Podujatie sa koná pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Wlachovského a veľvyslanca Francúzska na Slovensku Pascala Le Deunffa. Na podujatí sa opätovne zúčastní i dcéra Imra Weinera-Kráľa Elise Weiner-Kral.

Cenu IKW udeľuje každoročne Spolok priateľov Imra Weinera-Kráľa z Považskej Bystrice v spolupráci s Francúzskym inštitútom. Cena je pomenovaná po Imrovi Weinerovi-Kráľovi (1901 - 1978) poprednom predstaviteľovi moderného umenia 20. storočia na Slovensku, ktorého život bol výraznou mierou spojený s Francúzskom.

Laureátmi ocenenia boli v minulosti napríklad slovenský umelecký sklár žijúci vo Francúzsku Ján Zoričák, zakladateľ a umelecký riaditeľ podujatia Cap l'Est, európskeho festivalu poézie, divadla a hudby v Banskej Štiavnici, Michel de Maulne, ale aj herec a niekdajší minister zahraničných vecí SR Milan Kňažko či dizajnér a konštruktér lietajúceho auta Air Car Štefan Klein.