Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Základná zmluva medzi Slovenskou republikom a Maďarskom má 20 rokov

Predseda vlády SR Vladimír Mečiar uskutočnil v dňoch 19-21. marca 1995 oficiálnu návštevu Francúzskej republiky, počas ktorej sa zúčastnil na otvorení konferencie o Pakte stability v Európe a podpísal základnú slovensko-maďarskú zmluvu s maďarským premiérom Gyulom Hornom. Na snímke V. Mečiar (vľavo) a Gy. Horn (vpravo) v prítomnosti francúzskeho premiéra Edouarda Balladura (uprostred) podpisujú základnú slovensko-maďarskú zmluvu. Foto: TASR/Vladimír Benko

V parížskom Matignonskom paláci ju podpísali premiéri oboch krajín Vladimír Mečiar a Gyula Horn.

Bratislava 13. marca (TASR) - Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou bola podpísaná pred 20 rokmi vo francúzskom Paríži 19. marca 1995. Platnosť nadobudla v apríli 1997. V parížskom Matignonskom paláci ju podpísali premiéri oboch krajín Vladimír Mečiar a Gyula Horn.

Národná rada Slovenskej republiky vyslovila so zmluvou súhlas uznesením č. 318 z 26. marca 1996. K ratifikácii prezidentom Slovenskej republiky došlo 6. mája 1996. Zmluva bola uzavretá na obdobie desiatich rokov. Podľa znenia zmluvy v Zbierke zákonov sa jej platnosť predlžuje vždy na nasledujúce päťročné obdobie, pokiaľ ju jedna zo zmluvných strán nevypovie písomne najmenej jeden rok pred uplynutím príslušného obdobia platnosti.

Dosiahnutie podpísania zmluvy nebolo ľahkou záležitosťou. Počas rokovaní sa uplatnili všetky diplomatické úrovne od expertov cez štátnych tajomníkov až po ministrov a napokon aj premiérov. Za kľúčové sporné body, ktoré uzavretie zmluvy prekonalo, možno považovať rôzne hodnotenie minulosti z pohľadu oboch krajín, otázky budúcej spolupráce v priľahlých pohraničných oblastiach, otázky spolupráce pri ochrane a využívaní Dunaja, problematiku národnostných menšín a práv osôb patriacich k nim a v neposlednom rade riešenie kontrolných mechanizmov celej zmluvy a vzťahu k uplatňovaniu z nej vyplývajúcich práv.

zdroj: www.zbierka.sk