Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Hlavným gestorom eurofondov bude v najbližších rokoch Úrad vlády SR

Andrej Kiska Foto: TASR/Martin Baumann

Zákon o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov po schválení v parlamente podpísal prezident SR Andrej Kiska.


Bratislava 10. októbra (TASR) – Nastaviť a upraviť riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy zavádzania fondov Európskej únie (EÚ) v SR v novom programovom období 2014 až 2020 je cieľom zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Právnu normu po schválení v parlamente podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Zákon určuje postavenie a právomoci jednotlivých orgánov v procese využívania príspevkov z eurofondov, základné princípy riadenia a kontroly a procesné ustanovenia pri rozhodovaní o žiadosti. Hlavným gestorom eurofondov bude Úrad vlády (ÚV) SR ako centrálny koordinačný orgán, spolugestormi Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za oblasť poľnohospodárskych fondov a Ministerstvo financií (MF) SR za oblasť finančného riadenia a vládneho auditu.

Novelizovali sa aj ďalšie zákony

Súčasťou zákona sú aj novely súvisiacich právnych predpisov. Zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite upravuje ustanovenia súvisiace s kontrolou poskytovaných finančných prostriedkov z eurofondov na roky 2014 až 2020. Zákon o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva obsahuje úpravu poskytovania pomoci a podpory z fondov EÚ relevantnú pre programové obdobie 2007 až 2013. Zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy sa novelizuje z dôvodu zmeny finančných tokov a efektívnejšieho čerpania prostriedkov EÚ v novom programovom období.

Poslanci v parlamente neschválili k zákonu pozmeňujúci návrh nezaradeného poslanca NR SR Alojza Hlinu. Podľa neho občania Slovenskej republiky musia vedieť, že na eurofondy sa skladajú všetci Európania zo svojich daní, teda aj oni sami. Preto chcel do zákona presadiť povinnosť informovať o tejto skutočnosti.

So svojimi opozičnými pozmeňujúcimi návrhmi prišiel aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Ten navrhoval, aby sa do kontroly čerpania zdrojov z eurofondov zapojil aj parlament, ďalej navrhoval, aby na internete boli zverejňované podrobnejšie informácie o projektoch financovaných z eurofondov, taktiež chcel zmeny vo výbere, hodnotení a odvolávaní vnútorných audítorov, ktorí kontrolujú čerpanie eurofondov na samotných ministerstvách. Podľa Beblavého na ich výber mala dohliadať nezávislá výberová komisia.