Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Zákon o liekoch diskriminuje zdravotníckych pracovníkov, tvrdí komora

Ilustračná snímka Foto: Tablet.TV

Obmedzuje sa podľa Slovenskej lekárskej komory princíp rovnosti pri plnení oznamovacích povinností a ich zverejňovania v porovnaní s inými povolaniami.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Vzťahy medzi lekármi a zdravotníckymi pracovníkmi s farmafirmami je podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) a Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) nesprávne upravovať zákonom tak, ako sa o to snaží Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Podľa nich to nie je nevyhnutne potrebné, pretože tieto vzťahy spadajú pod profesijnú etickú reguláciu a ich dohľad. Upozorňujú, že k príprave legislatívnych zmien boli prizvaní neskoro. Žiadajú, aby sa do novely zapracovali ich zásadné pripomienky.

MZ SR v novele zákona o liekoch zavádza nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s farmaceutickými spoločnosťami. Spoluprácu lekárov s farmafirmami majú po novom oznamovať firmy, pričom podrobné dáta by sa mali zverejňovať aj na webe. SLK a SLS žiadajú túto povinnosť vypustiť.

"Diskriminuje to zdravotníckych pracovníkov porušením princípu rovnosti pri plnení oznamovacích povinností a ich zverejňovania v porovnaní s inými povolaniami," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Mária Mistríková zo SLS.

Údaje zverejnené na webe budú podľa Zdenka Senešiho, právnika zo SLK, vzbudzovať skôr negatívnu a nie pozitívnu emóciu, ako to prezentuje ministerstvo. "Na stránke sa iba uvidí, že lekár dostal od farmafirmy napríklad 5000 eur, ale nikto si už nepozrie, že za to bol v Amerike, kde bol očkovaný, vrátil sa na Slovensko, napísal o tom ďalších päť článkov a očkoval ďalších 20 ľudí. To nikoho nebude zaujímať," myslí si.

Komore ani lekárskej spoločnosti sa nepozdáva tiež povinnosť tretej osoby oznamovať farmaceutickým firmám do piatich pracovných dní od poskytnutia peňažného a nepeňažného plnenia zoznam pracovníkov s podrobnými údajmi. Termín nie je podľa nich možné v praxi dodržať. Kritizujú aj sankcie, ktoré by im boli udelené v prípade, ak by si túto povinnosť dostatočne nesplnili. "To znamená, že sankciu by organizátor mohol dostať aj napríklad pri chybnom uvedení mena či priezviska," uviedla Mistríková.

Novela zákona o liekoch, ktorú koncom augusta schválila vláda SR, má od januára budúceho roka zaviesť nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s farmaceutickými spoločnosťami. MZ SR na novele spolupracovalo s organizáciou Transparency International Slovensko. Sľubuje si od nej obmedzený priestor na nekalé konanie a posilnenie dôvery pacientov a verejnosti v spoluprácu firiem a zdravotníkov.

Ako podľa ministerstva ukázala prax, súčasné pravidlá nefungovali a spoluprácu s farmafirmami priznávalo len minimum lekárov. Po novom ju majú preto oznamovať firmy. Dáta by sa mali zverejňovať aj na webe Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Farmafirmy by im každého polroka mali posielať správu o výdavkoch na propagáciu, marketing a na peňažné i nepeňažné plnenia poskytnuté zdravotníckym pracovníkom priamo alebo nepriamo prostredníctvom tretej osoby.

"Nazdávam sa, že niekedy chýba dôvera v lekárov a pacienti vnímajú kontakt medzi farmaceutickým priemyslom a lekármi veľmi citlivo. Pritom spolupráca lekárov s firmami môže byť pre pacienta užitočná a prospešná, najmä pokiaľ ide o vzdelávanie, klinické štúdie, prístup k medzinárodným projektom," povedal nedávno minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).