Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zákon o občianstve pripravil o slovenský pas doteraz 1276 ľudí

Cestovný pas Foto: TASR

Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého.

Bratislava 10. januára (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil za päť a pol roka (od 17. 7. 2010 do 8. 1. 2016) o slovenský pas 1276 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (399). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (294), rakúske (177), britské (117), maďarské (66), americké (44), nórske (30), belgické a holandské (obe po 26), talianske a švajčiarske (obe po 17), írske (16), kanadské (13), austrálske (sedem), francúzske (šesť), fínske (štyri), čínske a švédske (obe po tri), islandské, poľské, ruské a ukrajinské (všetky po dve), dánske, novozélandské a izraelské (všetky po jeden).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. Ministerstvo vnútra avizovanú zmenu zákona dosiaľ nepredložilo.

Od februára tohto roka je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedlo ministerstvo.

Rezort pripomína, že chcel nariadením vyjsť v ústrety občanom, ktorí pre tvrdosť zákona prišli o slovenské občianstvo. "Podľa nášho názoru je takéto riešenie lepšie, ako ďalej čakať na prijatie novely zákona o štátnom občianstve, keďže v súčasnosti nevieme odhadnúť, v akom časovom horizonte bude zákon prijatý," poznamenal rezort vnútra.