Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zákon o verejnom obstarávaní Most-Híd nepodporí, novela je nebezpečná

Na snímke podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Upozornila na to dnes podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská.

Bratislava 26. januára (TASR) - Prezidentom SR Andrejom Kiskom vrátená novela zákona o verejnom obstarávaní zameraná proti účasti schránkových firiem vo verejných súťažiach je neúčinná, zbytočná, škodlivá a nebezpečná. Upozornila na to dnes podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská s tým, že jej strana pripomienky hlavy štátu podporí a za zákon ako celok nezahlasuje.

Na margo nebezpečnosti právnej normy uviedla, že ju spôsobuje schválený pozmeňujúci návrh Maroša Kondróta (Smer-SD). Ten presadil výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní, ktorá sa týka podlimitných zákaziek pri dodávaní tovarov alebo služieb súvisiacich s blížiacim sa predsedníctvom Slovenska v EÚ v roku 2016 okrem objednávok, ktoré pôjdu cez elektronické trhovisko. Kondrót argumentuje tým, aby sa všetky prípravy stihli načas.

"Predsedníctvo SR v EÚ nie je žiadna mimoriadna udalosť, vieme o tom dopredu niekoľko rokov. Nie je preto dôvod obchádzať transparentné metódy verejného obstarávania," odkázala Žitňanská. V podobnom duchu sa o Kondrótovej zmene vyjadril aj prezident.

Súčasťou v decembri schválenej novely bolo aj uznesenie od Žitňanskej a Miroslava Beblavého (nezaradený) o tom, že v budúcnosti vznikne aj register konečných užívateľov výhod, ktorí stoja za schránkovými firmami. "Zaviazali sme takto vládu pripraviť nový zákon, ktorý bude riešiť schránkové firmy kompletne. Na tomto zákone sa už dnes aj pracuje a vyzerá to tak, že je vôľa, aby bol do konca marca predložený," dodala Žitňanská.

Vládny Smer-SD už avizoval, že pripomienky prezidenta schválené nebudú a právna norma prejde v parlamente v pôvodnom znení. Podľa predstaviteľov strany je totiž lepšie mať aspoň nejaký zákon.

Z novely zákona o verejnom obstarávaní vyplýva, že súčasťou verejných zákaziek majú byť len tie právnické osoby, ktoré preukážu vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby. Na základe prijatého uznesenia má v budúcnosti vzniknúť aj register konečných užívateľov výhod, ktorí stoja za schránkovými firmami.