Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Zákon o zlúčení tajných služieb je podľa Galka populistický

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) predrečníkovi odkázal, že nechápe Galkovo porovnávanie zlučovania RTVS a vojenských spravodajských služieb.

Bratislava 24. júla (TASR) - Opozičná SaS vládny návrh novely zákona o Vojenskom spravodajstve, ktorý zlučuje dve vojenské tajné služby do jednej, nepodporí.

Urobí tak nie preto, že by s tým principiálne nesúhlasila, ale preto, lebo návrh pokladá za populistický a zavádzajúci občanov. Počas rozpravy k tejto právnej norme to dnes vyhlásil poslanec SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

"V médiách je tento zákon prezentovaný ako zákon o zlúčení, teda zákon, na ktorom si Smer robil PR niekoľko týždňov po voľbách. Avšak ide iba o technické zlúčenie," upozornil Galko s tým, že Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenská spravodajská služba novela zlučuje len tým, že ruší miesta ich riaditeľov a vytvára jedno nové spoločné.

"Novela nehovorí o žiadnej efektívnejšej kontrole, o žiadnom predchádzaní úniku utajovaných skutočností, nie je tam žiadne zabezpečenie rastu dôveryhodnosti tajných služieb. Ktorý paragraf niektoré z týchto atribútov zabezpečí? Žiaden. V dôvodovej správe sú popísané len bludy a týmito bludmi kŕmite aj občanov," odkázal ministrovi obrany Martinovi Glváčovi. Ako príklad legislatívne dobre zvládnutého zlúčenia uviedol spojenie STV a SRo do RTVS.

Baška nechápe Galkovo porovnávanie

Na snímke exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD).
Foto: TASR/Martin Baumann
Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) predrečníkovi odkázal, že nechápe Galkovo porovnávanie zlučovania RTVS a vojenských spravodajských služieb. "Sú to úplne iné inštitúcie. Dôležité je to, že o tabuľkách a organizačnej štruktúre vojenského spravodajstva nerozhoduje NR SR, ale bezpečnostná rada štátu," vysvetlil. Podľa jeho slov je to dobrá technická novela, ktoré je predprípravou budúcich širších zmien.

Peter Šuca (Smer-SD) na margo Galkovho pôsobenia v rezorte obrany uviedol, že ak sa do tejto funkcie dostane James Bond v obleku bez kravaty, ktorý je presvedčený, že predstavuje etalón neomylnosti a spravodlivosti, "potom sa na vojenskom spravodajstve deje to, čo sa dialo za vašej éry. Vy ste dostali vojenské spravodajstvo do doby kamennej," dodal.

Právnu normu nepodporí ani SDKÚ-DS

Martin Fedor
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Právnu normu však nepodporí ani SDKÚ-DS, lebo to podľa strany nie je reforma tajnej služby a nerieši nič podstatné. "Je možné, že to spojenie vyjde daňových poplatníkov ešte drahšie," povedal Martin Fedor (SDKÚ-DS). Vládnych predstaviteľov sa pýtal, prečo najskôr robí organizačné zmeny, keď ešte nevie, ako bude komplexný reformný zákon vyzerať. "Alebo je to tak, že skutočné zmeny neprídu?" uzavrel.