Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zamestnanci súdov chystajú pochod, koľko ich príde, sa zatiaľ nevie

Nespokojní sú hlavne s platmi a chceli by, aby do justície smeroval z rozpočtu viac peňazí. TASR informovala predsedníčka Odborového zväzu justície v SR Marta Božková.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Od ministerstva financií k ministerstvu spravodlivosti budú 22. novembra popoludní pochodovať zamestnanci súdov, aby upozornili na ich situáciu v justícii. Nespokojní sú hlavne s platmi a chceli by, aby do justície smeroval z rozpočtu viac peňazí. TASR informovala predsedníčka Odborového zväzu justície v SR Marta Božková.

Zatiaľ nevedela povedať, koľko ľudí na pochod príde, veľa z nich vraj má problém s tým, že im zamestnávateľ nechce povoliť dovolenku. Protest odborárov môže podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nom. Smer-SD) slúžiť ako vhodné upozornenie verejnosti na to, v akom stave rezort zdedil. "Bývalá ministerka Žitňanská umožnila prijatie sto vyšších súdnych úradníkov bez toho, aby ich miesta boli akokoľvek finančne kryté," povedala hovorkyňa rezortu justície Jana Zlatohlávková. Vďaka tomu podľa nej nie je sú na zvyšovanie platov peniaze. Dodala, že Borec sa bude usilovať, aby nedošlo k prepúšťaniu zamestnancov, aby sa neznižovali ich mzdy a aby sa vytvorili predpoklady pre postupné zlepšenie ich situácie.

Bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) tvrdenia rezortu odmieta. Mzdy prijatých vyšších súdnych úradníkov boli podľa nej vykryté z ušetrených prostriedkov, ktoré sa získali vďaka tomu, že neboli vyplatené odmeny sudcom. Tvrdí, že súdy týchto zamestnancov potrebovali. Získať viac peňazí v justícii sa podľa nej dá iba tak, že minister na zasadnutí vlády "dupne nohou".