Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zamestnanci súdov dostali sľúbené vianočné odmeny

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Platy týchto zamestnancov sa pohybujú medzi 350 a 500 eurami. Za vyššie platy a viac peňazí v justícii zvažovali štrajk.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Vianočné odmeny, ktoré zamestnancom súdov po ich protestnom pochode prisľúbil minister spravodlivosti Tomáš Borec, už justiční pracovníci dostali.

Podľa informácií z ministerstva spravodlivosti bolo rozdelených asi milión eur.

"Väčšina ľudí je spokojných," povedala TASR predsedníčka Odborového zväzu justície v SR Marta Božková. Nevedela povedať, či každý zo 4500 zamestnancov súdov odmenu dostal, ani to, aké boli najvyššie či najnižšie odmeny.

"To je plne v kompetencii príslušných predsedov súdov, určite by však mal byť uplatnený princíp zásluhovosti, nie plošné vyplácanie," povedal Pavol Kubík z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

Odmeny boli podľa Božkovej v priemere na úrovni 40 percent tarify. Platy týchto zamestnancov sa pohybujú medzi 350 a 500 eurami. Za vyššie platy a viac peňazí v justícii zvažovali štrajk.

Po protestnom pochode v novembri sa ministerstvo spravodlivosti s odborármi dohodlo, že peniaze, ktoré v budúcom roku ušetrí zmrazením sudcovských platov, použije v prospech ostatných zamestnancov justície. To znamená, že v budúcom roku sa by sa nemalo na súdoch hromadne prepúšťať a nemali by sa ani znižovať platy.