Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zamestnanci súdov zvažujú štrajk

Ilustračné foto Foto: TASR

Pre TASR to potvrdila predsedníčka Odborového zväzu justície v SR Marta Božková. "V decembri minulého roka to v justícii začalo vrieť, nakoľko sa vo veľkom prepúšťalo.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Zamestnanci súdov nie sú spokojní so svojím ohodnotením a po takmer roku v štrajkovej pohotovosti zvažujú ostrý štrajk. Pre TASR to potvrdila predsedníčka Odborového zväzu justície v SR Marta Božková.

"V decembri minulého roka to v justícii začalo vrieť, nakoľko sa vo veľkom prepúšťalo. V roku 2013 hrozí ďalšie prepúšťanie, alebo nám siahnu na aj tak malé osobné príplatky, aby mohli vykryť stratu, ktorú im spôsobilo nielen sto nových miest pre vyšších súdnych úradníkov, ale aj valorizácia platov sudcov," povedala Božková. Justícia je podľa nej dlhodobo podhodnotená a nedocenená.

Justiční odborári sa už stretli so štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti a napísali aj ministrovi, aby im pripomenuli podľa nich nedôstojné ohodnotenie práce zamestnancov súdov. Požadujú od ministerstva financií navýšenie rozpočtu justície a navýšenie osobného ohodnotenia, ktoré je podľa nich v súčasnosti len vo výške 13 percent. Žiadajú aj rovnaké benefity, ako majú sudcovia a príslušníci justičnej stráže. Ide napríklad o doplatok k práceneschopnosti či rehabilitačné pobyty.

Podľa odborárov by mali byť definované mzdové nároky zamestnancov justície. Božková pripomína, že v platových tarifách zamestnancov ústavného súdu a ostatných súdov je rozdiel od 100 eur vo štvrtej až po 280 eur v ôsmej platovej triede. Navrhujú šetrenie pri verejnom obstarávaní, ponechanie súdnych poplatkov v justícii, šetrenie na poštovnom, zosobňovať sudcom náhrady škody za prieťahy v konaní, ktoré za ne v súčasnosti platí štát a nezamestnávať napríklad výsluhových dôchodcov.

Ministerstvo spravodlivosti SR si nezakrýva oči pred reálnym zložitým stavom v rezorte, reagovala jeho hovorkyňa Jana Zlatohlávková. Ministerstvo sa podľa nej snaží eliminovať negatívne dopady šetrenia, aby nedošlo k znižovaniu platov a prepúšťaniu zamestnancov. "Aj keď sme limitovaní konsolidáciou verejných financií, ministrovi sa podarilo zabezpečiť mierne navýšenie prostriedkov v budúcoročnom rozpočte," povedala Zlatohlávková. Podľa nej sa minister Tomáš Borec bude zaoberať otvoreným listom od justičných odborov, ale zatiaľ sa rezort nebude vyjadrovať ku konkrétnostiam.