Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zamestnávatelia nebudú môcť osobne vykonávať zdravotnú službu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci NR SR dnes neschválili návrh novely zákona o ochrane a rozvoji verejného zdravia, ktorú predložili poslanci SDKÚ-DS a Eugen Jurzyca (SaS).

Bratislava 16. júna (TASR) - Odborne spôsobilí zamestnávatelia nebudú mať možnosť osobne vykonávať pracovnú zdravotnú službu. Poslanci NR SR dnes neschválili návrh novely zákona o ochrane a rozvoji verejného zdravia, ktorú predložili poslanci SDKÚ-DS a Eugen Jurzyca (SaS).

Navrhovanou zmenou by podľa predkladateľov zamestnávatelia aj živnostníci ušetrili peniaze na externej firme alebo vlastnom zamestnancovi, ktorého by museli zamestnať na zabezpečenie pracovnej zdravotnej služby. Tú musí mať zamestnávateľ zabezpečenú od prvého januára.

Podľa návrhu mohol zamestnávateľ, či už je to fyzická osoba alebo štatutár, získať odbornú spôsobilosť po 16-hodinovej odbornej príprave. Zmena sa mala týkať len zamestnancov v prvej a druhej kategórii. Do prvej kategórie sa zaraďujú práce, pri ktorých nie je riziko poškodenia zdravia zamestnanca vplyvom práce a pracovného prostredia.

Do druhej kategórie zasa práce, pri ktorých vzhľadom na riziko nie je predpoklad poškodenia zdravia, ale nedá sa vylúčiť nepriaznivá odpoveď organizmu na záťaž faktormi práce a pracovného prostredia.

Opozičná strana navrhovala tiež rozšíriť maximálny počet pracovníkov u zamestnávateľov, ktorí by vykonávali odborné úlohy bezpečnostného technika osobne. A to z 5 na 15 pri zamestnaniach s vyšším rizikom závažného alebo častejšieho poškodenia zdravia, a z 19 na 50 pri zamestnaniach s nižším rizikom poškodenia zdravia.