Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zapisovateľkou štátnej volebnej komisie bude E. Chmelová

Eva Chmelová, archívne foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Štátna komisia je nezávislý orgán nielen na riadenie volieb a zisťovanie ich výsledkov, ale bude pokutovať aj porušenie pravidiel volebnej kampane a financovania politických strán.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Zapisovateľkou prvej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude Eva Chmelová. Menovanie riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy ministerstva vnútra dnes schválila vláda SR.

Štátna komisia je nezávislý orgán nielen na riadenie volieb a zisťovanie ich výsledkov, ale bude pokutovať aj porušenie pravidiel volebnej kampane a financovania politických strán. Má 14 členov, desiatich delegovali parlamentné politické strany, zvyšok šéfovia poverených inštitúcií. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké.

Vládna strana Smer-SD nominovala do komisie advokátku Ivanu Remšíkovú, ekonóma Miloša Kollára, právnika Mojmíra Mamojku, manažérku riadenia ľudských zdrojov Tatianu Janečkovú a právnika Petra Repáka. OĽaNO posiela do komisie advokátku spolupracujúcu s Via Iuris Evu Kováčechovú, KDH exposlanca a experta hnutia pre verejnú správu Jozefa Šimka, Most-Híd právnika Karola Nagya, SaS právnika Andreja Pitoňáka a SDKÚ-DS člena svojho straníckeho súdu Bystríka Žáka.

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR nominoval generálneho riaditeľa finančnej a daňovej sekcie NKÚ Juraja Kolaroviča, generálny prokurátor svojho námestníka Jozefa Szabóa, šéfka Ústavného súdu SR bývalého podpredsedu tohto súdu Eduarda Bárányho a predsedníčka Najvyššieho súdu SR rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského.

Zriadenie štátnej komisie priniesli volebné kódexy, ktoré sú účinné od júla. Volebné kódexy priniesli okrem vzniku štátnej komisie aj ďalšie novinky. Zaviedli napríklad finančné limity na volebnú kampaň či volebné moratórium pre všetky voľby. Po novom je tiež zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov 14 dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania. Prvé voľby, ktoré sa budú riadiť novými volebnými pravidlami, budú parlamentné voľby 2016.