Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Odborníci: Zasnežené plochy môžu zvýšiť riziko pádu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Dôležité je dbať na výber vhodnej protišmykovej obuvi, ponechať si pri chôdzi voľné ruky, pre stabilitu vykonávať menšie a kratšie kroky a používať zábradlia, ak sú k dispozícii.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Zasnežené plochy môžu dôsledkom mrazov zľadovatieť, čo vedie k zvýšenému riziku pádu. Spôsobiť môžu aj komplikácie v doprave. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v tejto súvislosti apeluje na ľudí, aby boli obozretnejší.

"Zľadovatené plochy a chodníky predstavujú vysoké riziko vzniku rôznych úrazov spôsobených pádmi, ako otrasy a poranenia mozgu, zlomeniny kostí, vyvrtnutia zápästí a členkov, úrazy chrbtice alebo hlavy, ktoré môžu viesť k vážnym a niekedy trvalým následkom,"
ozrejmili odborníci.

Ľudia by preto mali zvýšiť opatrnosť v exteriéri. Dôležité je dbať na výber vhodnej protišmykovej obuvi, ponechať si pri chôdzi voľné ruky, pre stabilitu vykonávať menšie a kratšie kroky a používať zábradlia, ak sú k dispozícii.

Sneh tiež môže spôsobiť komplikácie v doprave, čo zvyšuje riziko vzniku dopravných nehôd. "V dôsledku nich môžete utrpieť rôzne zranenia, ako sú pomliaždeniny alebo zlomeniny končatín, otras mozgu či úrazy hlavy, chrbtice a miechy spôsobené silným nárazom, otvorené a rezné poranenia v dôsledku rozbitého skla, možné až fatálne následky," vysvetlil ÚVZ s tým, že vodiči by mali byť obozretní a prispôsobiť jazdu stavu vozovky.

Úrad zároveň upozorňuje, že pri snežení môžu vznikať snehové záveje. "Pri dlhšej chôdzi cez snehové záveje hrozí fyzické vyčerpanie, ktoré môže následne vyvolať podchladenie," podotkol úrad. Apeluje preto, aby ľudia dbali na náležitú ochranu nôh, rúk a hlavy. Odporúča nosiť teplé rukavice, čiapky, ponožky a zimné nepremokavé topánky. "Používajte viac vrstiev oblečenia, vrchné oblečenie by malo byť odolné proti vetru a snehu," dodal.

Riziko úrazu hrozí aj po zasiahnutí vrstvou snehu, ktorá sa môže zosunúť napríklad zo striech budov či vetiev stromov. Nebezpečenstvo hrozí aj v prípade, že sneh pokrýva elektrické vedenie. "Pod jeho váhou môže nastať poškodenie vedenia, preto hrozí zásah elektrickým prúdom, šírenie ohňa z iskier alebo zariadení, čo môže viesť k zraneniu až smrti," spresnili odborníci. Odporúčajú preto nedotýkať sa spadnutého elektrického vedenia a dodržiavať od neho bezpečnú vzdialenosť.