Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Zásobovanie Slovákov pitnou vodou je na vysokej úrovni

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Slovensko má podľa Zelenej linky v súčasnosti dostupné dostatočné množstvo vodných útvarov, a tým aj zdrojov pitnej vody, ale ich kvalita závisí od ich ochrany.

Bratislava 14. marca (TASR) - Zásobovanie obyvateľov pitnou vodou je na Slovensku na vysokej úrovni. Slováci získavajú 80 percent pitnej vody z podzemných vôd a 20 percent z povrchových. Najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe je Žitný ostrov, ktorý je chránenou vodohospodárskou oblasťou. Na sociálnej sieti o tom informovala Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

V roku 2018 bolo z verejných vodovodov zásobovaných celkom 89 percent Slovákov. "Napriek tomu v niektorých oblastiach sú vlastné studne pri zásobovaní obyvateľstva pitnou vodou nevyhnutnosťou," skonštatovala Zelená linka. Dodala, že studne sú tiež často používané záhradkármi alebo chalupármi.

Linka poukázala na to, že na Žitnom ostrove sa nachádza vzácna a kvalitná pitná voda, ktorá potrebuje minimálnu úpravu, aby spĺňala požiadavky na kvalitu pitnej vody. "V ostatných častiach Slovenska sú vodné útvary rozložené nerovnomerne s rozdielnym množstvom a kvalitou vody vhodnej na pitné účely," ozrejmila.

Slovensko má podľa Zelenej linky v súčasnosti dostupné dostatočné množstvo vodných útvarov, a tým aj zdrojov pitnej vody, ale ich kvalita závisí od ich ochrany. Štát preto vyhlasuje chránené vodohospodárske oblasti.

"Z celkového množstva vody na zemi je len približne 0,5 percenta vhodného na našu priamu spotrebu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) celosvetovo až jeden z troch ľudí nemá prístup k zdravotne vyhovujúcej pitnej vode," uviedla linka.