Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Zastavme korupciu verí,že Z.Dlugošová vytvorí efektívne fungujúci úrad

Na archívnej snímke z 23. októbra 2019 Zuzana Dlugošová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Právničku Dlugošovú do funkcie zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (5. 2.), podporilo ju 80 zo 117 prítomných poslancov.

Bratislava 8. februára (TASR) – Nadácia Zastavme korupciu privítala zvolenie Zuzany Dlugošovej za šéfku úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. "Má teraz šesť mesiacov na to, aby úrad postavila na zelenej lúke. Veríme, že sa jej to podarí a vytvorí nezávislý a efektívne fungujúci úrad, ktorý bude pomáhať oznamovateľom korupcie," uviedla pre TASR spolupracujúca advokátka nadácie Marianna Leontiev.

Nadácia je presvedčená, že nový úrad môže výrazne prispieť v boji proti korupcii na Slovensku. "Za jednu z jeho najdôležitejších úloh považujeme výrazné zvýšenie povedomia verejnosti o ochrane oznamovateľov korupcie pred odvetou ich zamestnávateľov," dodala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Právničku Dlugošovú do funkcie zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (5. 2.), podporilo ju 80 zo 117 prítomných poslancov. Zriadenie úradu priniesol zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý vstúpil do platnosti už 1. marca 2019. Odvtedy sa nepodarilo zvoliť jeho šéfa. Úrad má chrániť whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť.

Inštitúcia má byť nezávislým orgánom štátnej správy. Má tiež robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti má raz za rok predkladať správu NR SR.