Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Zastavme korupciu vyzýva na sfunkčnenie úradu na ochranu oznamovateľov

Na snímke riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková počas tlačovej konferencie na tému: Úrad na ochranu oznamovateľov schválili v marci 2019, dodnes nefunguje v Bratislave v stredu 9. december 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Vládu na sfunkčnenie úradu vyzvala Nadácia Zastavme korupciu ešte v apríli.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti už viac ako 538 dní nefunguje. Opätovne na to upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu. Poslancov parlamentu preto vyzvala, aby si jedného z vládou schválených kandidátov na predsedu úradu vybrali.

"Od volieb sa situácia v boji proti korupcii výrazne zlepšila, najmä pokiaľ ide o prácu polície a prokuratúry. V čom sme však nezaznamenali žiadny pokrok, je ochrana oznamovateľov," poukázala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Jediné, čo je potrebné, aby úrad začal fungovať, je rozhodnutie parlamentu, ktorého z dvoch kandidátov si vyberie. "Jednoduchú povinnosť si nesplnili od 19. júna 2019. Chcem veriť tomu, že to je len preto, že poslanci majú veľa práce s riešením koronakrízy. Je to však voči vybraným kandidátom nekorektné," dodala Petková.



Nadácia preto spustila pri príležitosti stredajšieho Medzinárodného dňa boja proti korupcii kampaň na stránke www.stalenic.sk, kde počíta čas, ako dlho už úrad nefunguje. Petková zdôraznila, že úrad má pomáhať, podporovať a chrániť najmä oznamovateľov "drobnej" korupcie, teda v regiónoch či na pracovisku.

Po nahlásení sa často oznamovatelia stávajú čiernymi ovcami spoločnosti a čelia protitlaku okolia. "Výskumami bolo potvrdené, že oznamovanie protispoločenskej činnosti je jeden z najúčinnejších kanálov na oznamovanie podvodov. Až 35 percent podvodov v spoločnosti je odhalených cez oznamovanie. Oznamovatelia majú často dôkazy z prvej ruky," vysvetlila dôležitosť fungovania úradu Marianna Leontiev, advokátka spolupracujúca s nadáciou. Úrad má zároveň za úlohu poskytnúť bezpečný priestor pre oznamovateľov, ktorý im má pomôcť aj právne.



Vládu na sfunkčnenie úradu vyzvala Nadácia Zastavme korupciu ešte v apríli. Predseda protikorupčného úradu nebol doteraz zvolený v parlamente ani na druhý pokus, a to napriek dvom výberovým konaniam.

V septembri vláda schválila po verejnom vypočutí na predsedu úradu dvoch kandidátov, a to právničku Zuzanu Dlugošovú a analytika Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR Martina Rajňáka. Konečný výber predsedu je v rukách parlamentu. Tomu musí kandidátov predložiť premiér Igor Matovič (OĽANO). Predseda vlády sa v septembri vyjadril, že úrad nepatrí medzi priority vlády. Dôvodom je, že súčasná exekutíva je podľa neho výrazne protikorupčne nastavená a úrad nepotrebuje.