Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Slovensko

Zástupcovia UEF v SR budú diskutovať s kandidátmi na europoslancov

Súčasťou predvolebných aktivít, ktoré podporuje slovenská UEF, je aj kampaň Mladých európskych federalistov MovEuropeForward.

Bratislava 14. mája (TASR) – Únia európskych federalistov (UEF) plánuje uskutočniť do volieb do Európskeho parlamentu (EP) besedy s kandidátmi na post europoslanca. Podľa generálneho sekretára UEF na Slovensku Milana Polešenského to budú diskusie o európskych témach, napríklad o potrebe väčšej demokracie v Európskej únii.

"Toto je jeden zo základných cieľov európskych federalistov, ktorí presadzujú, aby Európsky parlament ako jediná európska inštitúcia volená priamo občanmi získal rozhodujúcu právomoc v riadení únie," objasnil Polešenský. Druhou požiadavkou nadnárodnej UEF je podľa Polešenského to, aby bol predseda Európskej komisie (EK) zvolený z kandidátov navrhnutých politickými stranami počas kampane.

Presadzovať tieto ciele UEF na pôde EP by mali poslanci, ktorí sa stotožnili s programom európskych federalistov. "K podpore sa písomne zaviazali napríklad niekoľkí kandidáti britských Liberálnych demokratov, nemeckej CDU a FDP, talianskej PES, českej ČSSD, luxemburskej Pirátskej strany a ďalších národných politických strán," informoval Polešenský.

Súčasťou predvolebných aktivít, ktoré podporuje slovenská UEF, je aj kampaň Mladých európskych federalistov "MovEuropeForward". Počas tejto kampane navštevujú mladí ľudia hlavné mestá členských štátov. "Federalisti chcú počas tejto kampane upozorňovať na to, že problémy, ktoré v Európskej únii máme, sú nadnárodné a dajú sa vyriešiť len spoluprácou a hlbšou integráciou," vysvetlil generálny sekretár UEF na Slovensku.