Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zatvorenie balkánskej trasy môže zhoršiť humanitárnu situáciu

Na snímke migranti na gréckej strane hranice. Foto: TASR - Michal Svítok

ČvO informuje, že napríklad v gréckom Idomeni v súčasnosti na prechod hraníc s Macedónskom čaká 15.000 ľudí, z nich je približne 4000 detí.

Bratislava 10. marca (TASR) - Uzatvorenie balkánskej trasy pre utečencov môže skomplikovať humanitárnu situáciu na juhu Európy. Uvádza to mimovládna organizácia Človek v ohrození (ČvO), ktorá monitoruje situáciu na severe Grécka.

ČvO informuje, že napríklad v gréckom Idomeni v súčasnosti na prechod hraníc s Macedónskom čaká 15.000 ľudí, z nich je približne 4000 detí. V Polikastre ostáva na miestnej benzínovej pumpe 2000 utečencov.

Regionálny oficiálny tábor, ktorý má kapacitu približne 1900 ľudí, je plný a podľa terénneho pracovníka ČvO Mariána Cehelníka si grécke autority so situáciou v súčasnosti nevedia poradiť. "Základné potreby ľudí nikto negarantuje. Mnohí z nich spia na poli, v malých stanoch, niektorí ľudia v zlom zdravotnom stave spia počas chladných nocí pod holým nebom," opisuje podmienky v teréne.

Na mieste sú podľa neho najviac potrebné veľké vyhrievané stany, prikrývky, matrace, spacáky, detské fľaše, plienky, ponožky, topánky a teplá strava.

Zástupca ČvO upozorňuje aj na krátkodobé i dlhodobé riziká, ktoré prináša uzavretie hraníc pre juh Európy. Nejde pritom iba o vznik nových migračných trás, napríklad cez Albánsko a Taliansko, Bulharsko a Ukrajinu a možný nárast prevádzačstva. "Jedným z rizík môže byť šírenie epidemiologických ochorení a vo všeobecnosti zhoršenie zdravotného stavu utečencov pri dlhodobom pobyte v táboroch," upozorňuje Cehelník. Ako dodáva, rásť budú zároveň náklady na zabezpečenie základných potrieb ľudí v táboroch a zvyšovať sa budú aj požiadavky zo strany utečencov pri dlhodobom pobyte v krajine.