Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Záujem o domáce produkty sa podľa farmára spod Vtáčnika lepší

Výrobky z nepasterizovaného ovčieho i kravského mlieka vyrábajú na Farme pod Vtáčnikom za obcou Kamenec pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. Lokálny producent domácich syrov, bryndze či žinčice pôsobí na hornej Nitre už druhý rok a okrem svojej hlavnej činnosti učí aj malé deti, čo znamená farmárčenie. Výroba farmy, ako ozrejmil jej majiteľ Marek Čepko, sa špecializuje na klasické slovenské tradičné výrobky z ovčieho mlieka, čiže jej portfólio tvorí čerstvý ovčí syr, údený ovčí syr na bukovom dreve, slovenská žinčica a 100-% ovčia bryndza. Na snímke majiteľ Farmy pod Vtáčnikom Marek Čepko s mladým býčkom 19. júla 2015. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Výroba farmy sa špecializuje na slovenské tradičné výrobky z ovčieho mlieka, čiže jej portfólio tvorí čerstvý ovčí syr, údený ovčí syr na bukovom dreve, slovenská žinčica a 100-% ovčia bryndza.

Kamenec pod Vtáčnikom 19. júla (TASR) - Výrobky z nepasterizovaného ovčieho i kravského mlieka vyrábajú na Farme pod Vtáčnikom za obcou Kamenec pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. Lokálny producent domácich syrov, bryndze či žinčice pôsobí na hornej Nitre už druhý rok a okrem svojej hlavnej činnosti učí aj malé deti, čo znamená farmárčenie.

Výroba farmy, ako ozrejmil jej majiteľ Marek Čepko, sa špecializuje na klasické slovenské tradičné výrobky z ovčieho mlieka, čiže jej portfólio tvorí čerstvý ovčí syr, údený ovčí syr na bukovom dreve, slovenská žinčica a 100-% ovčia bryndza. "Tento rok sme začali vyrábať výrobky z kravského mlieka, a to syrové nite a náš úplne nový produkt, ktorý by mal byť aj hlavný produkt výroby Farmy pod Vtáčnikom, a to zrejúce kravské nepasterizované syry. Ide o trojmesačné syry, ktoré zatiaľ zrejú v pivnici u mojich rodičov vo Veľkých Uherciach. Chceme robiť zrejúce syry aj z ovčieho mlieka. Je to produkt, ktorý nie je na Slovensku tradičný, je to skôr tradícia vo Francúzsku a v Taliansku. Spolupracujeme s jedným mladým syrárom, ktorý 12 rokov robí syry na jednej talianskej farme. Pravidelne chodí na farmu a odovzdáva nám to know-how, ktoré tam získal," objasnil.

Farmár spod Vtáčnika ďalej vysvetlil, že podstata ich produktov je v tom, že sú nepasterizované, to znamená, že všetko to dobré, čo je v ovčom alebo kravskom mlieku, nezabíjajú, ale zachovávajú. "Samozrejme, že sa to potom prejavuje v pozitívnych vplyvoch na zdravie našich zákazníkov," tvrdí.



Záujem ľudí o domáce produkty je podľa Čepka na dobrej ceste, je veľmi rád, že si ľudia čoraz viac uvedomujú, že investícia do toho, čo jedia, je to najviac, čo môžu pre seba spraviť. "Naše výrobky nie sú z kategórie najlacnejších, pretože za nimi stojí veľmi veľa ľudskej práce. Napriek tomu, takmer 70 % nášho predaja tvorí predaj priamo na farme. Ale podstata je v tom, aby výrobky boli dobré. Akonáhle by sme si dovolili to, že by sme poľavili v kvalite, tak som presvedčený, že ľudia by na to okamžite reagovali zníženým dopytom," ozrejmil.

Farma pod Vtáčnikom, ktorá sa predtým volala Salaš pod Suchými, funguje za Kamencom pod Vtáčnikom dva roky. Čepko, ktorý aktuálne žije v Bratislave a pochádza z Veľkých Uheriec v okrese Partizánske, ju kúpil od predchádzajúcich majiteľov. Chová aktuálne 80 dojníc vysoko mliečneho francúzskeho plemena Lacaune, ďalej kravy plemena Slovenské strakaté, dve kobyly a jedno žriebätko, začína s chovom zajacov, rozmýšľa aj o ošípaných, s tým, že by chceli postupne vyrábať aj mäsové výrobky. Ďalším z výrobkov kameneckej farmy je domáci med, ktorý produkuje sedem rodín včiel. O výrobu a chov sa starajú traja zamestnanci, bača a dvaja jeho pomocníci. Súčasťou jej činnosti je aj výchova najmladšej generácie, a to prostredníctvom exkurzií na farmu, kde ich učia, ako žijú zvieratá, skadiaľ sa berie mlieko, ako sa spracováva a ako z neho získavajú syr. "Vidíme budúcnosť v tom, že deti budú vedieť, čo znamená to, že tu tie zvieratá sú. Malo by to byť asi cieľom nás všetkých, pretože osobne si myslím, že keď dosiahneme sebestačnosť v tom, že nebudeme závislí od poľských potravín a potravín, ktoré prichádzajú k nám cez celú Európu alebo svet, tak budeme o to silnejší," dodal Čepko.