Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Záujem turistov o pltníctvo a splavovanie riek na Slovensku narastá

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Zvýšený záujem o takéto atrakcie je podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) daný najmä aktívnym životným štýlom, ktorý preferuje čoraz viac ľudí.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Počty turistov, ktorí sa počas dovolenky na Slovensku rozhodnú pre plavbu na pltiach či splavovanie riek, narastá. Zhoduje sa na tom Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) spolu so Zväzom cestovného ruchu (ZCR) SR.

Zvýšený záujem o takéto atrakcie je podľa SACR daný najmä aktívnym životným štýlom, ktorý preferuje čoraz viac ľudí. "Turisti chcú dnes na dovolenke zažiť okrem relaxu aj dobrodružstvo, adrenalín, vyskúšať si nové veci," priblížila Zuzana Onufer z komunikačného odboru SACR.

Prezident ZCR SR Marek Harbuľák doplnil, že tieto atrakcie v sebe spájajú peknú prírodu aj kus histórie a adrenalínovejšie splavovanie či rafting zase zaujme predovšetkým mladšiu generáciu. "Slovensko má bohaté predpoklady pre tieto aktivity, či už prírodné alebo umelo vytvorené a je dobre známe aj vďaka športovej reprezentácii, ktorá získala v poslednom desaťročí viacero úspechov vo vodnom slalome alebo kanoistike," vymenoval Harbuľák.

Pltníctvo a splavy riek majú pritom na Slovensku veľkú tradíciu. "Najstaršie písomné doklady o pltníctve pochádzajú z 11. storočia a ako turistická atrakcia existuje pltníctvo od polovice 19. storočia," opísala Onufer.

Na pltiach môžu turisti podľa jej slov splaviť rieku Dunajec v Pieninách, Váh pod Strečnom a rieku Orava pod Oravským hradom. "Milovníci dlhších splavov vyhľadávajú najmä splavovanie Hrona, Váhu, Ipľa, Oravy či Ondavy," dodala. Pokojnejší a menej náročný je zase splav Malého Dunaja, ramien Dunaja a Moravy. "Milovníci adrenalínu si môžu zaraftovať na rieke Belá v Nízkych Tatrách a rieke Dunajec v Pieninách," dodala Onufer. Novinkou tohtoročnej letnej sezóny je podľa nej splavovanie rieky Hornád cez najdlhší riečny kaňon na Slovensku – prielom Hornádu.

Záujem o tieto atrakcie majú predovšetkým Slováci a Česi a turisti z Nemecka, Rakúska, Maďarska či Poľska. Ale tiež aj Izraelčania a obyvatelia pobaltských krajín.