Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ak chcete študovať v Nemecku, môžete sa uchádzať o štipendiá

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Študijné štipendiá sú určené študentom a absolventom vysokých škôl. V kategórii štipendií pre umelecké odbory existujú študijné štipendiá pre absolventov umeleckých vysokých škôl.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Vysokoškoláci, doktorandi, vysokoškolskí učitelia a výskumní pracovníci sa môžu uchádzať o štipendiá na rôzne typy pobytov v Nemecku. Štipendiá udeľuje Nemecká akademická výmenná služba (DAAD). Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

DAAD poskytuje štipendiá na študijné, výskumné a umelecké pobyty a štipendiá na letné jazykové kurzy. Študijné štipendiá sú určené študentom a absolventom vysokých škôl. Výskumné štipendiá sú pre doktorandov, mladých vedeckých a pedagogických pracovníkov, bývalých štipendistov DAAD a záujemcov o celé doktorandské štúdium v Nemecku.

V kategórii štipendií pre umelecké odbory existujú študijné štipendiá pre absolventov umeleckých vysokých škôl. Letné kurzy sú určené študentom vysokých škôl.

V prípade schválenia žiadosti štipendista získava grant na pokrytie životných nákladov. Žiadosti o umelecké štipendiá sa podávajú do 30. novembra a o štipendiá na letný jazykový kurz v Nemecku do 1. decembra.

Podrobné informácie o podmienkach udelenia štipendia, ako aj o spôsobe podania žiadosti, nájdu záujemcovia na portáli neziskovej organizácie Saia, ktorá administruje výber uchádzačov zo Slovenska.