Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zavedenie elektronických náramkov pre väzňov je otázkou financií

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Česi informovali slovenskú stranu o projekte elektronických náramkov. V súčasnosti monitorujú v ČR takýmto spôsobom 25 väzňov a takýto monitoring vychádza na jedného väzňa približne 6,6 eura denne.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec a minister spravodlivosti ČR Pavel Blažek, ako aj šéfovia Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a Väzenskej služby ČR podpísali dnes v Bratislave dohodu o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti väzenstva. Uzavreli ju na tri roky a zahŕňa tri oblasti - výmenu skúseností v oblasti väzenstva, skúsenosti v legislatíve, stáže, výmenné rekreácie príslušníkov väzenských stráží a iné. Išlo o aktualizáciu predchádzajúcej spolupráce.

"Som rád, že minister spravodlivosti ČR prijal pozvanie a že ako svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii absolvoval práve na Slovensku," povedal šéf slovenskej justície. "Návštevu pokladám vzhľadom na vzájomné dobré vzťahy oboch krajín za veľmi dôležitú," uviedol Blažek.

Českí predstavitelia informovali slovenskú stranu o pilotnom projekte elektronických náramkov. V súčasnosti monitorujú v ČR takýmto spôsobom 25 väzňov a takýto monitoring vychádza na jedného väzňa približne 6,6 eura denne. To je neporovnateľne menej ako samotné denné náklady na jedného väzňa vo výkone trestu odňatia slobody. Vstupná investícia na elektronické náramky pre spomínaných 25 väzňov si vyžiadala približne 20.000 eur.

Borec, podobne ako v minulosti potvrdil, že slovenská strana uvažuje tiež o elektronických náramkoch pre väzňov s nižšou trestnou sadzbou. Je to však naďalej otázka financií. Preto sa nedá odhadnúť časový horizont, kedy by sa s monitoringom väzňov takýmto spôsobom mohlo na Slovensku začať. Náklady na jedného väzňa predstavujú na Slovensku denne približne 36 eur.

SR a ČR zápasia s rovnakým problémom, a to preplnenosťou väzenských ústavov.