Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň podali všetky strany

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ministerstvo vnútra teraz správy skontroluje a do 30 dní ich uverejní na webe.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Záverečnú správu o nákladoch na volebnú kampaň podali všetky strany, ktoré kandidovali v marcových voľbách do Národnej rady SR. TASR to potvrdila zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová. Ministerstvo vnútra teraz správy skontroluje a do 30 dní ich uverejní na webe.

Na volebnú kampaň mohli strany minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Používať museli transparentný účet. "Do limitu nákladov politickej strany sa započítava aj rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou a náklady na propagáciu politickej strany, ktoré politická strana vynaložila v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb," píše sa v zákone o volebnej kampani.

Výpisy z transparentného účtu musí politická strana uchovávať päť rokov od ich vydania. O použití prostriedkov na volebnú kampaň má viesť politická strana osobitnú evidenciu. Má z nej byť jasné, koľko minula na prieskumy, platenú inzerciu, reklamu, plagáty, cestovné výdavky, dary a na iné kampaňové činnosti.