Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZÁZNAM: Kaliňák o Slovensku v boji s korupciou

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie 4. decembra 2014 v Bratislave. Téma tlačovej konferencie: Slovensko v boji s korupciou pokročilo, obsadilo 54. priečinok zo 175 krajín v rebríčku. Foto: TASR/Martin Baumann

Prinášame vám záznam z tlačovej konferencie Roberta Kaliňáka.


Bratislava 4. decembra (TABLET.TV) - TABLET.TV vám prináša záznam z tlačovej konferencie podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka.

Téma: Slovensko v boji s korupciou pokročilo, obsadilo 54. priečinok zo 175 krajín v rebríčku

Tlačovú konferenciu ste mali možnoť sledovať na TABLET.TV naživo o 13:30. Pozrite si záznam.


Slovensko v boji s korupciou pokročilo, čo dokazuje naše umiestnenie vo svetovom rebríčku vnímania korupcie od Transparency International (TI). Vyhlásil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na margo posunu Slovenska na 54. miesto.

"Za posledné roky sa tieto miesta zlepšujú, v roku 2011 bola SR na 66. priečke. Ukazuje to, že sa oplatila snaha, kedy ministerstvo vnútra presadzuje zákony bojujúce s korupciou najmä z hľadiska prevencie," poznamenal. Kaliňák tu spomenul pochvalu za otvorenosť vládnutia, zákon o verejnom obstarávaní zakazujúci uzatváranie dodatkov k zmluvám, zákon o ochrane oznamovateľov korupcie či zákony o financovaní politických kampaní. "Bolo to prijaté aj s podporou opozície, ukazuje sa, že to má význam," odkázal.

Za veľké plus považuje Kaliňák aj zavedenie elektronického trhoviska, ktoré podľa jeho slov výrazne zvýši transparentnosť vo verejnom obstarávaní na podlimitné zákazky, pričom sa pripravuje rozšírenie aj na nadlimitné zákazky. "Doteraz bolo v skúšobnej prevádzke uzatvorených 112 obchodov s celkovým objemom 755.000 eur, úspora bola 93.000 eur. Teraz majú šancu aj lokálne firmy presadiť sa bez prípadných marží, je tu priestor pre poctivú súťaž," deklaroval minister.

Na druhej strane výsledok rebríčka TI stále nepovažuje za úplne uspokojujúci. "Najlepšie bude, keď budeme v prvej desiatke. Je to motivácia, aby sme išli ešte ďalej," priznal. V tejto súvislosti sa vyslovil za zamedzenie cirkulácií pri obsadzovaní odborníkov na ministerstvách či úradoch. Toto by mal vyriešiť zákon o štátnej službe, ktorý zadefinuje, ktoré nominácie sú politické, a ktoré odborné.

Slovensko je v spomínanom rebríčku na 54. mieste zo 175 krajín. Ide o zlepšenie o šesť miest oproti roku 2013. V rámci EÚ je to však šieste najhoršie umiestnenie z krajín EÚ. Za SR skončili len Chorvátsko, Taliansko, Rumunsko, Bulharsko a Grécko. Podľa rebríčka sú v tomto smere najlepšie krajiny Dánsko, Nový Zéland a Fínsko, naopak, najskorumpovanejšími krajinami sú Somálsko, Severná Kórea a Sudán.