Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Lesy SR budú spolupracovať pri rozvoji lesnej cykloturistiky

Na archívnej snímke generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marián Staník. Foto: TASR - Michal Svítok

Cieľom memoranda je ukázať záujem na rozvoji cykloturizmu a v neposlednom rade aj turizmu v podmienkach štátneho podniku, opísal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marián Staník.

Bratislava 27. marca (TASR/TABLET.TV) – Lesy Slovenskej republiky a národný cyklokoordinátor Peter Kľučka budú vzájomne viac spolupracovať pri rozvoji cyklotrás na lesných cestách. Dnes totiž podpísali Memorandum o spolupráci pri rozvoji cyklistickej dopravy a cykloturistiky na Slovensku.

"Cieľom tohto memoranda je ukázať náš spoločný záujem na rozvoji cykloturizmu a v neposlednom rade aj turizmu v podmienkach štátneho podniku," opísal generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Marián Staník na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Zámerom je tak podľa jeho slov viac sa otvoriť verejnosti.



V súčasnosti je totiž na Slovensku cyklistika na vzostupe a ľudia o ňu majú väčší záujem aj na lesných cyklotrasách. Memorandom by sa teda mala dosiahnuť väčšia spolupráca pri budovaní nových cyklotrás. Čiže pri určení toho, ktoré lesné cesty sa môžu využívať na cykloturistiku. Zároveň by sa mali vzájomne obidve strany viac informovať o tom, čo sa v lese deje. Napríklad o ťažbe a inej činnosti zo strany Lesov SR, a tiež o rôznych plánovaných hromadných cyklistických akciách zo strany cyklozdružení.



Podľa národného cyklokoordinátora Klučku je teda toto memorandum predovšetkým o komunikácii. Aby obidve strany spolu zavčasu a vecne viedli diskusiu a vzájomne sa lepšie pochopili. "Zaväzuje nás k spolupráci, ku komunikácii a k hľadaniu riešení," zdôraznil Klučka. Nastolená spolupráca sa má však týkať aj šírenia osvety o cykloturistike, teda informovania o tom, ako sa správať na cyklotrasách na lesných cestách.

"Budem len rád, keď prostredníctvom tohto memoranda nájdeme spoločnú reč so záujmami širokej cyklistickej verejnosti, ktorá má záujem využívať lesný majetok. Aby sme dohodli pravidlá, aby sa nikomu nič v lese nestalo a aby les bol prínosom pre nás všetkých," vysvetlil Staník.

Avizoval pritom, že Lesy SR plánujú vytvoriť takzvaný passport cyklotrás. Teda zistiť ich stav, kedy vznikli a ako vznikli a pristúpiť k nim tak, aby boli legálne a použiteľné pre verejnosť. Celkovo na Slovensku v súčasnosti existuje takmer 15.000 oficiálnych cyklistických trás.