Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Náklady na verejné zbierky by nemali prekročiť 20 percent výnosu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh zákona podľa ministerstva prináša výrazné zvýšenie transparentnosti pri verejných zbierkach a pri využití ich čistého výnosu na všeobecne prospešný účel.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Len 20 percent z vyzbieraných peňazí vo verejných zbierkach bude možné použiť na ich náklady. Navrhuje to Ministerstvo vnútra SR v novele zákona o zbierkach.

Zdôvodňuje to tým, že podľa 40-ročného zákona, ktorým sa riadia zbierky v súčasnosti, sa môžu ich náklady uplatňovať až do výšky polovice z hrubého výnosu. Umožňuje to ustanovenie, podľa ktorého výška nákladov nemôže presiahnuť prevažnú časť výnosu.

"Navrhovaná právna úprava vychádza predovšetkým z analýz a praktických skúseností, podnetov mimovládnych neziskových organizácií vykonávajúcich verejné zbierky v Slovenskej republike, ako aj zo získaných skúseností z niektorých štátov Európskej únie," uviedol rezort vnútra k návrhu novely zákona, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Návrh zákona podľa ministerstva prináša výrazné zvýšenie transparentnosti pri verejných zbierkach a pri využití ich čistého výnosu na všeobecne prospešný účel. Návrh zákona hovorí o podmienkach a spôsobe vykonávania verejných zbierok, zavádza register verejných zbierok, definuje pojmy a určuje kto a ako môže verejné zbierky vykonávať. Zároveň navrhuje zaviesť sankcie za nedodržanie zákona v rozmedzí od 100 do 1000 eur. Platiť by mohol od júla budúceho roku.