Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Zbierka Tehlička pre J. Sudán umožní postaviť a prevádzkovať nemocnicu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Postavenie a prevádzkovanie nemocnice iniciovali z výťažku celoslovenskej zbierky Tehlička pre Južný Sudán.

Bratislava 14. júna (TASR) - Nemocnica v okrese Maridi v juhosudánskom štáte Western Equatoria bude fungovať už v tomto roku. Vyplýva to z informácie občianskeho združenia SAVIO.

Postavenie a prevádzkovanie nemocnice iniciovali z výťažku celoslovenskej zbierky Tehlička pre Južný Sudán. Hoci účet zbierky uzatvoria až v auguste, už doteraz je na jej konte viac ako 100.000 eur, čo je oproti vlaňajšku o niekoľko tisíc eur viac.

Do 7. ročníka verejnej zbierky sa zapojilo viac ako 200 materských, základných a stredných škôl, saleziánskych stredísk, farností a partnerských organizácií.

"Vďaka Tehličke budeme môcť financovať nielen vybudovanie a vybavenie nemocnice, ale aj zriadenie mobilnej ambulancie a ročnú prevádzku zdravotníckeho zariadenia," uviedol projektový manažér SAVIO Juraj Janto.

Otvorenie nemocnice, ktorá bude stáť pri saleziánskej misijnej stanici v obci Manguo, plánujú tento rok na jeseň. Väčšiu časť prostriedkov na jej výstavbu získalo SAVIO prostredníctvom projektu Budovanie základnej zdravotnej starostlivosti v Maridi, ktorý je podporený z prostriedkov štátneho rozpočtu SR cez program oficiálnej rozvojovej pomoci Slovak Aid. Vďaka nemu sa už mohlo začať so stavbou nemocnice, ktorá úspešne napreduje.

V predchádzajúcich ročníkoch Tehličky SAVIO podporilo výstavbu studní a škôl, výchovné a sociálne projekty v Južnom Sudáne, Keni, Angole, Čade, na Haiti, v Ekvádore, Azerbajdžane a na Sibíri.