Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Slovensku sa dnes začína v poradí 3. zbraňová amnestia

Ilustračné snímky z oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Minister vnútra Robert Kaliňák amnestiu avizoval koncom júla, následne prešla amnestia, ktorú zavádza novela zákona o zbraniach a strelive celým legislatívnym procesom.

Bratislava 29. novembra (TASR) – V poradí tretia zbraňová amnestia sa začína na Slovensku od dnešného dňa.

Minister vnútra Robert Kaliňák amnestiu avizoval koncom júla, následne prešla amnestia, ktorú zavádza novela zákona o zbraniach a strelive celým legislatívnym procesom – koncom augusta ju schválila vláda, v druhej polovici za ňu hlasovalo 130 zo 131 prítomných poslancov v Národnej rade SR a napokon koncom októbra amnestiu odobril svojím podpisom prezident SR Andrej Kiska.

Občania v rámci amnestie, tak ako počas predchádzajúcich dvoch, budú môcť beztrestne odovzdávať nelegálne držané zbrane aj strelivo od dnes, teda pondelka 1. decembra do 31. mája budúceho roku. Aj keď je zákonná možnosť odovzdať zbrane a strelivo na hociktorom útvare PZ, odporúča sa odovzdať ich predovšetkým na príslušných policajných Odboroch dokladov a evidencií. Následne budú zbrane a strelivo skúmať pracovníci odvetvia kriminalistickej balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru v Bratislave, Slovenskej Ľupči a v Košiciach.

Od amnestie sa všeobecne očakáva zníženie rizika, že sa nelegálne držanými zbraňami bude páchať trestná činnosť. Vďaka amnestii môžu byť tiež identifikované zbrane, ktoré mohli byť použité v súvislosti s páchaním trestnej činnosti.

"Vždy pri uvedení každej zbraňovej amnestie, ktorú som predkladal prvý raz ešte v roku 2004 ako opozičný poslanec, som hovoril, že keď čo i len jedna nelegálna zbraň sa dostane vďaka zbraňovej amnestii z čierneho trhu, je to dobré, ale aby sme neboli úplní minimalisti, v prvých dvoch kolách sa vyzbieralo zhruba 8000 zbraní. Bol by som veľmi rád, keby sme dokázali toto číslo zaokrúhliť na 10.000, čo bol aj taký prvý odhad, keď sme hovorili, koľko tých zbraní zhruba na nelegálnom trhu môže byť. Samozrejme, určite to nebudú všetky a mnohí si ešte tieto zbrane môžu ponechať z dôvodu ich kriminálnej závadovosti, ale napriek tomu je dobré, keď sa ten priestor nelegálnych zbraní zužuje. Keď uvediem len drobnú štatistiku, o nejakých 50 percent klesol počet trestných činov s nelegálnymi zbraňami za obdobie, odkedy vznikla prvá amnestia a možno to nie je len zásluhou zbraňovej amnestie, pretože aj ďalšie trestné činy relatívne klesajú, ale určite k tomu prispela," uviedol v stredu 26. novembra pre TASR minister Kaliňák.

Prvá zbraňová amnestia sa uskutočnila v rokoch 2005 a 2006 a trvala 12 mesiacov. Občania vtedy odovzdali 3463 nelegálne držaných zbraní. Počas druhého kola amnestie, ktoré sa skončilo v júni 2010 a trvalo sedem mesiacov, občania priniesli 4367 zbraní. Kaliňák očakáva, že teraz by sa celkové číslo mohlo zaokrúhliť na 10.000.

Vedúci oddelenia balistiky odboru kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Ján Zemeník odhadol, že počas tretej zbraňovej amnestie by Slováci mohli odovzdať od 2000 do 5000 zbraní a desiatky tisíc kusov streliva.

O väčšinu z odovzdaných zbraní v rámci amnestií mali záujem pôvodní majitelia, ktorí si ich nechávali zaevidovať alebo znehodnotiť, či upraviť na zbrane expanzné, alebo ich predali. Len malá časť z odovzdaných zbraní pripadla štátu. Napríklad, v prvom kole pripadlo Slovenskej republike 259 zbraní a v druhom 372. Najviac zbraní v rámci prvej aj druhej amnestie odovzdali občania v Bratislavskom kraji, a to 665 a 867.

"Po stránke organizačnej budeme pokračovať v zavedenom systéme z druhej amnestie, zbrane sa budú preberať a odovzdávať každý štvrtok a evidencia ostane čo najjednoduchšia. Skladové priestory máme pre amnestiu takpovediac vytvorené na mieru a je aj zabezpečené, aby sa zbrane pri manipulácii nepoškodili," uviedol pre TASR po vyhlásení amnestie v auguste tohto roku Zemeník.

Pre pracovníkov ústavu sa tak, ako aj pri posledných dvoch amnestiách, nekončí amnestia dňom jej ukončenia, ale až po preskúmaní poslednej zbrane, či ňou nebola spáchaná trestná činnosť. "Je potrebné si uvedomiť, že výsledkom skúmania každej zbrane nie je len výsledok jej porovnania v centrálnej zbierke doposiaľ neobjasnenej trestnej činnosti, ale komplex expertíz spočívajúci od jej určenia, uvedenia do streľbyschopného stavu, fyzického odstrelenia a zaradenia do príslušnej kategórie podľa zákona o zbraniach a strelive. Uvedené je dôležité uvedomiť si najmä pri prezentovaní nášho ABPS (automatizovaného balistického porovnávacieho systému, poznámka TASR), ktorý nám v značnej miere uľahčuje výkon porovnávacej činnosti (skracuje ju na minúty), ale ďalšie činnosti trvajúce hodiny si musí expert urobiť sám. Tento systém sme čiastočne využívali pri druhej amnestii a len vďaka nemu jej spracovanie trvalo 'iba' cez dva roky. Náš systém však nie je úplný, v súčasnosti je potrebné ho skvalitniť po prístrojovej a softvérovej stránke na všetkých našich pracoviskách a zabezpečiť jeho promptný servis v prípade poruchy," povedal Zemeník. Výhodou systému je nielen časové skrátenie porovnávania, ale aj jeho prepojenie on-line, to znamená, že každý pracovník môže porovnávať „od stola“ a vzorky (nábojnice a strely) sa už nemusia zasielať do Bratislavy.

"Okrem mňa v súčasnosti pracuje v odvetví kriminalistickej balistiky 16 pracovníkov, vrátane štyroch civilných zamestnancov. Takže budeme to mať zase náročné, ak nám nevyjde ministerstvo v ústrety a nenavýšia nám požadované tabuľkové miesta, na ktoré už máme v predstihu vybraných ľudí. Podotýkam, že našou prioritou je najprv vyriešiť v stanovených termínoch trestnoprávne veci a až potom prídu na rad zbrane z amnestie. Súčasný stav je taký, že klasické prípady stíhame v hraničných termínoch, z čoho vyplýva, že obdobne ako počas druhej amnestie sa budú využívať v značnej miere nadčasové hodiny," priblížil ďalej pre TASR Zemeník.