Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ODHALENIE: Zbrane zo Slovenska mali končiť v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôkazy naznačujú, že tieto zbrane systematicky končia v rukách ozbrojených skupín.


Brusel 27. júla (TASR) - Viacero stredoeurópskych a východoeurópskych štátov v posledných štyroch rokoch schválilo diskrétny predaj zbraní v hodnote viac ako jednej miliardy eur do krajín na Blízkom východe, o ktorých bolo známe, že dodávajú zbrane Sýrii. Medzi tieto krajiny patrilo aj Slovensko, uvádza sa v správe tímu investigatívnych novinárov, o ktorej informoval denník The Guardian a viacero tlačových agentúr.

Denník pripomenul, že išlo o predaj tisícov útočných zbraní, ako sú útočné pušky AK-47, mínomety, raketomety, protitankové zbrane a guľomety. Tie boli dodávané po novej balkánskej trase na Arabský polostrov a do krajín susediacich so Sýriou.

Podľa prieskumov uskutočnených Balkánskou sieťou pre investigatívne spravodajstvo (BIRN) a Projektom pre spravodajstvo o organizovanom zločine a korupcii (OCCRP) existuje podozrenie, že veľká časť z tohto útočného arzenálu skončila na území Sýrie, kde prispela k pokračovaniu občianskej vojny, ktorá v tejto krajine začala pred vyše piatimi rokmi.

Na základe vyšetrovania, ktoré trvalo jeden rok a zameralo sa na údaje o vývoze zbraní, správy OSN, letecké presuny a dostupné zmluvy o dodávkach zbraní, sa zistilo, že zbrane boli zasielané z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Českej republiky, Čiernej Hory, Chorvátska, Rumunska, Slovenska a Srbska.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2012 uvedených osem krajín podľa správy schválilo vývoz zbraní a munície v hodnote 1,2 miliardy eur do Saudskej Arábie, Jordánska, Spojených arabských emirátov a Turecka, ktoré sú kľúčovými trhmi so zbraňami pre Sýriu a Jemen, kde rovnako prebieha ozbrojený občiansky konflikt.

Denník The Guardian zdôraznil, že v minulosti prakticky neexistoval obchod so zbraňami medzi krajinami strednej a východnej Európy a uvedenými krajinami na Blízkom východe. Investigatívni novinári zistili, že najväčšie kontrakty na predaj zbraní boli schválené v roku 2015, keď sa počet obetí konfliktu v Sýrii rátal na státisíce.

Správa investigatívnych skupín uviedla, že zbrane a strelivo zo strednej a východnej Európy, ktoré boli identifikované na videozáberoch a fotografiách zo sociálnych sietí, v súčasnosti používajú jednotky Slobodnej sýrskej armády, ktorú podporuje Západ, ale aj bojovníci z islamistických skupín ako je Front an-Nusra, Ansár aš-Šám, Dáiš/Islamský štát alebo frakcie bojujúce za sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V Jemene tento typ zbraní a munície používajú sunnitské skupiny bojujúce proti povstaleckým húsíom.

Švédska europoslankyňa Bodil Valerová, ktorá je Európskom parlamente spravodajkyňou pre problematiku zbraní, ako aj expert v oblasti kontroly zbrojenia pre organizáciu Amnesty International Patrick Wilcken v reakcii na túto správu potvrdili, že viaceré z týchto zbrojných dodávok pravdepodobne porušili národnú, európsku, ale aj medzinárodnú legislatívu týkajúcu sa exportu zbraní.

"Dôkazy naznačujú, že tieto zbrane systematicky končia v rukách ozbrojených skupín obvinených zo závažného porušovania ľudských práv. Ak sa ukáže, že je to tak a dodávky zbraní sú podľa medzinárodného práva nelegálne, musia byť okamžite zastavené," vyhlásil Wilcken.