Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Tretia zbraňová amnestia má svoj význam, tvrdí Tibor Gašpar

Na snímke prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa policajného prezidenta si zbraňovou amnestiou PZ SR urobí inventúru v zbraniach.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Policajný prezident SR Tibor Gašpar si myslí, že ohlasovaná, v poradí tretia zbraňová amnestia má svoj význam.

Avizoval ju vo štvrtok 31. júla podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ďalšia amnestia by mohla začať platiť od prvého decembra, ak sa stihne celý legislatívny proces. Návrh je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Pri tejto zbraňovej amnestii urobíme aj vždy takú inventúru v tých zbraniach a možno trestná činnosť so zbraňou klesá, ale na druhej strane dnes mať zbraň môže si dovoliť už množstvo ľudí a keď chceme mať túto oblasť pod kontrolou tak si myslím, že je nevyhnutné robiť a prinášať do evidencií a do systému, ktorý povoľuje držať zbraň, moderné technológie. Napríklad informačný a balistický register, ktorý sa spomenul v súvislosti s touto amnestiou ja považujem za veľmi dobrý prostriedok a nástroj pre boj so zločinom, ktorý používa zbrane. Myslím si, že niet lepšie ako moderné technológie pre takéto evidencie a o tom, aby sme mali akýsi rodokmeň tej zbrane, ktorý je použiteľný pre porovnávanie, keď je zbraň použitá pri trestnom čine," povedal pre TASR policajný prezident Tibor Gašpar.



Na otázku, či má na to Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru SR, ktorý bude tisícky zbraní a kusov streliva odovzdaných v budúcej amnestii skúmať potrebné kapacity, pričom v súčasnosti má 18 pracovníkov Gašpar uviedol: "Pokiaľ by bola absencia ľudí alebo nejakej techniky, ktorá k tomu bude potrebná, tak je priestor aby sme to zabezpečili. Kriminalistický a expertízny ústav má svojho riaditeľa, má svoje pracoviská, má neustály kontakt s vedením policajného zboru. Vieme zabezpečiť, čo bude potrebné pre zvládnutie tejto amnestie."

Prvá zbraňová amnestia sa uskutočnila v rokoch 2005 a 2006 a trvala 12 mesiacov. Občania vtedy odovzdali 3463 zbraní. Počas druhého kola zbraňovej amnestie, ktorá sa skončila v júni 2010, občania odovzdali 4367 zbraní a 45.684 kusov streliva.

O väčšinu z odovzdaných zbraní v rámci amnestií mali záujem pôvodní majitelia, ktorí si ich nechávali zaevidovať alebo znehodnotiť a upraviť na zbrane expanzné alebo ich predali. Len malá časť z odovzdaných zbraní pripadla štátu. Napríklad v prvom kole prepadlo 259 zbraní a v druhom 372 zbraní. Najviac zbraní v rámci prvej aj druhej amnestie odovzdali občania v Bratislavskom kraji a to 665 a 867. Kaliňák sa domnieva, že počet odovzdaných zbraní v rámci všetkých troch amnestií by mohol dosiahnuť čísla 10.000.

Zbraňová amnestia bude náročná

Od 1. decembra tohto roku by mala začať platiť na Slovensku v poradí už tretia zbraňová amnestia, v rámci ktorej budú opäť pracovníci Kriminalisticko expertízneho ústavu skúmať tisícky zbraní a aj desaťtisíce kusov odovzdaného streliva.

"Po stránke organizačnej budeme pokračovať v zavedenom systéme z druhej amnestie, zbrane sa budú preberať a odovzdávať každý štvrtok a evidencia ostane čo najjednoduchšia. Skladové priestory máme pre amnestiu takpovediac vytvorené na mieru a je aj zabezpečené, aby sa zbrane pri manipulácii nepoškodili," uviedol pre TASR vedúci oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru Ján Zemeník.

Pre pracovníkov ústavu sa tak, ako aj pri posledných dvoch amnestiách nekončí amnestia dňom jej ukončenia, ale až po preskúmaní poslednej zbrane, či ňou nebola spáchaná trestná činnosť. "Je potrebné si uvedomiť, že výsledkom skúmania každej zbrane nie je len výsledok jej porovnania v centrálnej zbierke doposiaľ neobjasnenej trestnej činnosti, ale komplex expertíz spočívajúci od jej určenia, uvedenia do streľbyschopného stavu, fyzického odstrelenia a zaradenia do príslušnej kategórie podľa zákona o zbraniach a strelive. Uvedené je dôležité uvedomiť si najmä pri prezentovaní nášho ABPS (automatizovaného balistického porovnávacieho systému, poznámka TASR), ktorý nám v značnej miere uľahčuje výkon porovnávacej činnosti (skracuje ju na minúty), ale ďalšie činnosti trvajúce hodiny si musí expert urobiť sám. Tento systém sme čiastočne využívali pri druhej amnestii a len vďaka nemu spracovanie trvalo len cez dva roky. Náš systém však nie je úplný, v súčasnej dobe je potrebné ho skvalitniť po prístrojovej a softvérovej stránke na našich všetkých odboroch a zabezpečiť jeho promptný servis v prípade poruchy. Výhodou systému je nielen časové skrátenie porovnávania, ale aj jeho prepojenie on-line, to znamená, že každý pracovník môže porovnávať od stola a vzorky (nábojnice a strely) sa už nemusia zasielať do Bratislavy.

Ilustračné snímky z oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR.
Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR


V súčasnosti pracuje v ústave na pracoviskách v Bratislave, Slovenskej Ľupči a v Košiciach 18 pracovníkov, jeden z nich odchádza v blízkej dobe do civilu. "Takže budeme to mať zase náročné ak sa nám nenavýšia tabuľkové miesta. Podotýkam, že našou prioritou je najprv vyriešiť v stanovených termínoch trestnoprávne veci a až potom prídu na rad zbrane z amnestie. Súčasný stav je taký, že klasické prípady stíhame v hraničných termínoch, čoho vyplýva, že obdobne ako počas druhej amnestie sa budú využívať v značnej miere nadčasové hodiny," priblížil ďalej pre TASR Zemeník.

Podobne ako v druhom kole, tak aj v treťom kole budú môcť občania beztrestne odovzdávať nielen zbrane, ale aj strelivo. "Strelivo sme skúmali len v rámci druhej zbraňovej amnestie a musím konštatovať, že to bola ďalšia záťaž pre našich pracovníkov. Streliva bolo odovzdaných približne 46.000 ks, ale venovalo sa mu stovky hodín práce – celkovo bolo naň vypracovaných 433 odborných vyjadrení, takže celkový počet našich znaleckých výstupov v druhej amnestii bol 4828, čo je o 1341 viac oproti prvej amnestii. Na základe konzultácií s vedením Ministerstva vnútra SR, ktoré sľúbilo maximálnu pomoc pri riešení personálneho a technického zabezpečenia, sme sa dohodli, že strelivo sa bude môcť odovzdávať aj v tejto tretej amnestii," potvrdil vedúci oddelenia balistiky Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.