Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Zbrojárske firmy zavádzajú o spoločných rokovaniach

Na ilustračnej snímke minister obrany Peter Gajdoš. Foto: TASR - Marko Erd

Minister obrany a generálny tajomník služobného úradu MO vyhlásili, že pri výrobe obrnených vozidiel pre slovenskú armádu by mal byť v maximálnej možnej miere zapojený slovenský obranný priemysel.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) zavádza o tom, že ho neprizvali na rokovanie v súvislosti s aktuálnymi modernizačnými projektmi pre Ozbrojené sily SR. Tvrdí to ministerstvo obrany v reakcii na jeho piatkové (10.11.) vyjadrenia.

"Osobne sa na ňom zúčastnil aj samotný predseda ZBOP Tibor Straka, ktorý je jedným z predstaviteľov súkromnej spoločnosti MSM GROUP. Rokovanie sa uskutočnilo ešte v septembri tohto roku a je z neho vyhotovený riadny zápis. Následne sa v októbri uskutočnila na ministerstve obrany aj technická rada ZBOP," reagovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Zástupcom obranného priemyslu podľa jej slov predstavili všetky požiadavky rezortu i možné spôsoby obstarávania. Na stretnutiach sa mali prezentovať aj spoločnosti slovenského obranného priemyslu, vrátane tých, ktoré združuje ZBOP.

"Ministerstvo obrany SR preto opätovne zdôrazňuje, že proces obstarania vozidiel 8x8 a 4x4 je maximálne transparentný a cieľom vedenia rezortu obrany je vybrať najlepšie riešenie pre Ozbrojené sily SR na základe ich operačných požiadaviek," povedala Capáková s tým, že cieľom je zapojiť domáci obranný priemysel. Ak bude projekt úspešný, podniky sa majú zapojiť v rámci svojich možností a kapacít.

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) a generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko v piatok vyhlásili, že pri výrobe obrnených vozidiel pre slovenskú armádu by mal byť v maximálnej možnej miere zapojený slovenský obranný priemysel. Prezídium ZBOP SR vzápätí reagovalo, že žiadna z najvýznamnejších slovenských firiem pôsobiacich v oblasti obranného priemyslu, s výnimkou Konštrukta Defence (jej stopercentným akcionárom je ministerstvo obrany), nebola doteraz oslovená.

Rezort obrany predložil ešte v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily SR, mali do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.