Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Z.Čaputová: Verejní činitelia nemajú hodnotiť podmienky pre kultúru

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas novoročného prijatia predstaviteľov kultúrnej obce 26. januára 2024 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Herec Martin Huba skonštatoval, že obrana hodnôt v demokracii je priamo úmerná tomu, aké hodnoty vyznávajú lídri v spoločnosti, a teda i tomu, akých lídrov vytvára verejná mienka a vôľa más.

Bratislava 26. januára (TASR) - Verejní činitelia by nemali rozhodovať o bytí či nebytí tej či onej kultúry a umeleckého odvetvia, ich úlohou je vytvárať podmienky pre slobodnú tvorbu. Pri piatkovom stretnutí s predstaviteľmi kultúrnej obce v rámci série novoročných prijatí to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Upozornila, že sloboda umeleckej tvorby je indikátorom slobody v spoločnosti. Zvýraznila zároveň prácu tých, ktorí šíria kultúru a umenie, ich hodnota podľa Čaputovej sa znásobuje realitou súčasnosti. "Žijeme dobu útokov, klamstiev, v ktorej sa spochybňuje vzdelanie i talent, len preto, že niekto nevie, kde sú jeho hranice, a že si niekto pomýlil verejnú službu s lokajstvom," vyhlásila prezidentka. "Neostáva nám však nič iné, ako bojovať s predsudkami empatiou, s hrubosťou slušnosťou a s krivosťou pevnými a odhodlanými postojmi," dodala.

Zvýraznila cit pre spravodlivosť umeleckej komunity. "Práve preto sa stávate vedomím, svedomím i pamäťou spoločnosti a preto je i vaša úloha v nej nenahraditeľná," upozornila prezidentka.

Herec Martin Huba skonštatoval, že obrana hodnôt v demokracii je priamo úmerná tomu, aké hodnoty vyznávajú lídri v spoločnosti, a teda i tomu, akých lídrov vytvára verejná mienka a vôľa más. Poukázal preto, že posolstvom kultúry a umenia je kultivovať verejné prostredie a verejnú mienku. "Neostáva nám nič iné, ako zo všetkých síl sa snažiť o skvalitňovanie rozhodovanie verejnej mienky, a tým aj skvalitňovanie jej rozhodnutí. Toto je cesta, ako dospieť k lídrom, ktorí budú zárukou obhajoby pojmov, ako je radosť, sloboda, individuálnosť, rôznorodosť, vzdelanosť a kultúrnosť," dodal.