Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Nemocnice v Bardejove a Starej Ľubovni majú nové prístroje

Ilustračné foto. Na snímke magnetická rezonancia Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V Starej Ľubovni uviedli do prevádzky nový CT prístroj a v Bardejove magnetickú rezonanciu.

Stará Ľubovňa 24. októbra (TASR) - Ľubovnianska nemocnica, n. o., v Starej Ľubovni uviedla dnes do prevádzky nový CT prístroj. Zariadenie spolu so servisom nemocnica vysúťažila za necelých 710.000 eur.

Nemocnica zakúpila moderný počítačový tomograf od spoločnosti Siemens Healthineers, s. r. o. Jeho nákupná cena je 447.000 eur, pričom v súťažných podmienkach bol zadefinovaný aj odpredaj starého CT prístroja v hodnote 25.000 eur. Nemocnica vysúťažila aj dvojročný záručný a päťročný pozáručný servis za 260.000 eur,“ informoval riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský. Nový prístroj dosahuje podstatne vyššiu rýchlosť snímania oproti pôvodne inštalovanému CT. „Obraz je kvalitnejší a pacient je za pár sekúnd vyšetrený. Radiačná záťaž, ktorú dostane je oveľa nižšia,“ povedal primár rádiologického oddelenia Štefan Harčarufka.



Tomograf bol dodaný spolu s modulom pre prevádzanie intervenčných zákrokov, čo umožňuje robiť CT fuoroskopiu, biopsie a ozonoterapiu s 3D navigáciou, čo doteraz nebolo na pracovisku RTG možné,“ konštatoval riaditeľ nemocnice. Je určený na celotelovú diagnostiku. V kombinácii s moderným vyhodnocovacím softvérom umožňuje diagnostikovať špeciálne oblasti, napríklad kvantifikáciu pľúcnych modulov, ale aj vyšetrenie srdca.

Nový CT prístroj prispeje ku skvalitneniu diagnostiky v Ľubovnianskej nemocnici,“ poznamenal Bizovský. Podľa slov primára oddelenia je čakacia doba zhruba týždeň. Ide o investíciu financovanú z vlastných zdrojov. Vlani v novembri tu pribudlo moderné pracovisko magnetickej rezonancie za takmer 900.000 eur. „CT prístroj sa v nemocnici nachádzal aj predtým, ale teraz sme ho nahradili za modernejší,“ povedal Harčarufka. Podľa slov ministra zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nominant Smer-SD), sa CT prístroje nachádzajú na Slovensku vo všetkých dôležitých nemocniciach. „Ľubovnianska nemocnica patrí k tým, ktoré poukazujú nato, že si dokáže zabezpečiť kvalitný rozvoj. Cena je podľa mňa dobrá,“ povedal Drucker.

Ľubovnianska nemocnica, n. o., vznikla 1. 10. 2005 ako nástupnícky subjekt Nemocnice s poliklinikou Stará Ľubovňa. Jej zriaďovateľmi sú Prešovský samosprávny kraj a mesto Stará Ľubovňa. Liečebno-preventívnu starostlivosť poskytuje pre takmer 53.000 obyvateľov okresu Stará Ľubovňa i širšieho regiónu v rámci kraja. Podiel pacientov mimo spádovej oblasti nemocnice dosahuje vyše 25 %. Ročne hospitalizuje takmer 11.000 pacientov, ambulantne vyšetrí vyše 80.000 ľudí a vykoná cez 200.000 laboratórnych, diagnostických a rehabilitačných výkonov.


V Bardejove majú nové pracovisko s magnetickou rezonanciou



Bardejovská Nemocnica s poliklinikou Sv. Jakuba, n. o. na svojom Rádiologickom oddelení otvorila dnes nové Pracovisko magnetickej rezonancie (MR) s novým prístrojom Magnetom essenza. Na slávnostnom podujatí a prehliadke pracoviska budúceho urgentného príjmu a oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny sa zúčastnil aj minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Informovala o tom Anna Gašperová z oddelenia marketingu nemocnice.

Systém Magnetom essenza bol vyvinutý tak, aby predstavoval klinickú spoľahlivosť a spĺňal ekonomické predpoklady kladené na súčasné zdravotníctvo. Tento krátky 1,5 Tesla (T) systém s ľahkou konštrukciou poskytuje všetky štandardné aplikácie s mimoriadne vysokým rozlíšením zobrazenia.


Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker počas tlačovej konferencie na tému: Prvé výsledky revízie výdavkov na zdravotníctvo, dopravu a informatizáciu v rámci projektu Hodnota za peniaze, 25. júla 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Riaditeľ nemocnice Marián Petro informoval, že nový systém prináša zvýšenie diagnostickej spoľahlivosti, umožňuje zvýšiť časovú efektivitu práce a kvalitu obrazu. Vďaka tomu, že poskytuje širšie spektrum aplikácií, pomáha rozširovať diagnostické príležitosti, zvyšuje komfort pacienta, má menšie rozmery magnetu, čo šetrí na priestore a má nízke prevádzkové náklady a dlhý čas spoľahlivej prevádzky.

Prístroj zabezpečuje klinické aplikácie v oblasti neurológie, ortopédie, kardiológie, celotelové aplikácie, sníma prsníky a cievy, slúži na onkologické a pediatrické aplikácie.

V bardejovskej nemocnici mali od roku 2006 na pracovisku magnetickej rezonancie nainštalovaný prístroj o sile 0.4T, ktorý sa po desiatich rokoch ukázal ako nedostatočný, nebol schopný realizovať angiografiu, kardiologické aplikácie, prsníky, ani aplikácie zamerané na vnútorné orgány.

Tým, že magnet je päťkrát silnejší ako ten predchádzajúci, samozrejme tým pádom sa skvalitní diagnostika chorobných procesov, rozšíri sa škála vyšetrení. Doteraz sme to nemohli na tom slabšom magnete realizovať. Je to odbúranie cestovania pacientov za týmto typom vyšetrenia do susedných okresov, či Prešova alebo Košíc,“ uviedol primár rádiologického oddelenia Andrej Havrilla. V skúšobnej prevádzke urobili denne vyšetrenia 15 – 20 pacientom. Pri plnej prevádzke chcú tento počet zvýšiť na 20 – 25 pacientov. Ak bude záujem a umožnia to aj zmluvy so zdravotnými poisťovňami, vedeli by prejsť na dve zmeny, čím by sa počet vyšetrení mohol zdvojnásobiť.

Celkové náklady na zabezpečenie MR systému Magnetom essenza prevýšili sumu 800.400 eur. Náklady na stavebné práce boli vyše 77.400 eur. Nábytok a ostatné zariadenie boli zabezpečené v sume 2413 eur a kamerový systém stál okolo 770 eur. Nemocnica si zobrala na tento účel úver. Nové pracovisko bude slúžiť pacientom z okresu Bardejov i spádového územia.