Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Blíži sa chrípková sezóna: Pomôže posilňovanie imunity

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hygienici upozorňujú, že chrípku je potrebné vyležať. Antibiotiká na ňu nezaberajú, odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie teploty.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Denná dávka vitamínov, pobyt na čerstvom vzduchu či vetranie priestorov a umývanie rúk môžu pomôcť "v boji" proti blížiacemu sa chrípkovému ochoreniu. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto odporúča posilňovať si aj v tomto období imunitu.

Podľa hygienikov nie je vhodné fajčiť. Na posilnenie imunitného systému pomôže primerané oblečenie, pravidelné vetranie. "Jedávajte  každý deň ovocie a zeleninu, najmä s vyšším obsahom vitamínu C – jablká, kyslú kapustu, citrusy, papriku, brokolicu, chren, cesnak. Doprajte si aj dostatok spánku," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. Za ÚVZ tiež odporúča "vyhradiť si denne tridsať minút pre cvičenie alebo prechádzku, piť vodu, nesladené čaje a nápoje, ktoré pomáhajú zvlhčiť sliznice, umývať si ruky a otužovať sa".

Odborníci varujú, že chrípka "nastupuje náhle, prejavuje sa  vysokou teplotou nad 38 stupňov Celzia". Typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov, svalov v rukách, v  nohách a na chrbte, silná bolesť hlavy, často za očami, tiež suchý, dráždivý kašeľ. Často sa objaví zimnica. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla.

Hygienici upozorňujú, že chrípku je potrebné vyležať. Antibiotiká na ňu nezaberajú, odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie teploty. Únavu a malátnosť je možné pociťovať ešte niekoľko dní či týždňov po ústupe chrípky. "Ak sa rozhodnete dať zaočkovať proti chrípke, podstúpte to v októbri alebo novembri, aby si telo stihlo včas vytvoriť protilátky," pripomenula Račková.

Epidemiológovia odporúčajú očkovanie najmä zdravotníckym pracovníkom, deťom od šiestich mesiacov do päť rokov, osobám nad 59 rokov, pacientom s chronickým ochorením ako sú astmatici, kardiologickí pacienti, osoby s ochoreniami endokrinného systému, diabetici s ochorením pečene, obličiek, neurologickými a neuromuskulárnymi ochoreniami, ľuďom s obezitou, telesne postihnutým deťom i dospelým, ľuďom so zníženou imunitou po liečbe alebo pri hematologických ochoreniach a infekcii HIV.