Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Chorých u lekárov na Slovensku naďalej ubúda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Chorobnosť klesla vo všetkých vekových kategóriách aj krajoch s výnimkou Bratislavského a Banskobystrického kraja.

Bratislava 10. marca (TASR) - Chorých v ambulanciách lekárov naďalej ubúda. Počas tohto týždňa nahlásili 45.303 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak poklesla o 11,5 percenta. TASR informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Chorobnosť klesla vo všetkých vekových kategóriách aj krajoch s výnimkou Bratislavského a Banskobystrického kraja. Chrípkové prázdniny mali dve materské školy. Na východnom Slovensku sú jarné prázdniny.

Najvyššia chorobnosť bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Košickom. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 4154 ľudí, chorobnosť klesla o 24,4 percenta.

Tento týždeň nepribudol prípad akútneho respiračného ochorenia (SARI). Celkovo sa v rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenalo 30 prípadov.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu.