Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dodávatelia pomôcok a materiálu odmietajú Druckerov plán oddlžovania

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

Poukazujú na to, že podľa európskej legislatívy a právnej praxe je možné uvažovať nad vzdaním sa príslušenstva, avšak nie istiny.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Dodávatelia zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu naďalej odmietajú plán oddlžovania slovenských nemocníc, s ktorým prichádza minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). V stredu (13.9.) ho opäť predkladá na rokovanie vlády. Keďže oproti júnu sa koncept nezmenil, dodávatelia združení v asociácii SK+MED s ním nesúhlasia a Druckerovi napísali otvorený list.

"Vzhľadom na skutočnosť, že v predmetnom materiáli nedochádza k žiadnemu zohľadneniu našej participácie na predošlom procese, Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok s jeho obsahom opätovne nesúhlasí. K danému materiálu sme sa niekoľkokrát osobne stretli, avšak k ústretovým krokom zo strany Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR neprišlo. Materiál na oddlženie sa nezmenil, preto nie je možné za týchto okolností očakávať zmenu postoja na strane dodávateľov," píše sa v liste.

Koncepcia oddlžovania podmienená zľavami je pre dodávateľov, ktorí sú najväčšími veriteľmi nemocníc, neprijateľná. Poukazujú, že podľa európskej legislatívy a právnej praxe je možné uvažovať nad vzdaním sa príslušenstva, avšak nie istiny. "Aj preto požadovať nárok na zľavu z istiny zo strany MZ SR je neprimerané a odporuje to platným právnym princípom," napísali dodávatelia. Kritizujú tiež, že štát chce v oddlžovaní riešiť len pohľadávky po lehote splatnosti ku koncu roka 2016. Žiadajú, aby to bolo k 30. júnu tohto roka.

Súčasný návrh považuje SK+MED pre svojich členov za nevýhodný. "V tomto smere sme pripravení podniknúť všetky dostupné kroky za účelom dosiahnutia vyššej miery uspokojenia našich pohľadávok, a to jednak vymáhaním nielen istiny, ale úrokov a zmluvných pokút a v konečnom dôsledku aj cestou iniciovania exekučných konaní voči dlžníkom," avizovala asociácia. Štátne nemocnice dlhujú jej členom ku koncu druhého štvrťroka 2017 takmer 188 miliónov eur.

Koncept oddlžovania predkladaný na rokovanie vlády považuje ministerstvo za správny a korektný. "Je založený na princípoch rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých, dobrovoľnosti, na strane dlžníka a na strane veriteľa, a transparentnosti. Ministerstvo zdravotníctva ho pripravovalo v spolupráci s rezortom financií a tento materiál takisto konzultovalo so všetkými zainteresovanými stranami vrátane SK+MEDu," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na oddlžovanie sa majú využiť peniaze zo štátnych finančných aktív, najviac však 585 miliónov eur. Oddlžovanie sa má týkať štátnych aj neštátnych zariadení a prebehne vo viacerých etapách. Plán už dodávatelia kritizovali aj v júni, kedy ho Drucker na vládu predložil po prvý raz. Aj vtedy kritizovali, že štát od nich v rámci oddlžovania očakáva zľavy mimo ekonomickej reality.