Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Infekciám v nemocniciach možno predchádzať aj digitálnymi riešeniami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Väčšina nákaz spojených s poskytovaním zdravotnej starostlivosti sa prenáša rukami.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Infekcie v nemocničnom prostredí predstavujú závažný problém a zaťažujú zdravotnícke systémy. Nozokomiálne nákazy podľa nemocničnej epidemiologičky Kataríny Naďovej ešte viac komplikujú zdravotný stav pacienta, s ktorým už v nemocnici bol a predlžujú dobu hospitalizácie. Ako však poukázal verejný zdravotník - hygienik Michal Adamišin, možno im predchádzať nielen vhodnými opatreniami, ale aj efektívnymi digitálnymi riešeniami.

"Nemocnica je živý organizmus v neustálom pohybe. Pacienti prichádzajú do kontaktu aj s inými mikroorganizmami ako vo vonkajšom prostredí, často sú nebezpečnejšie, preto je prevencia a hygiena v nemocničnom prostredí aj z hľadiska ochrany zdravia pacienta mimoriadne dôležitá," uviedol Adamišin. Epidemiologička upozornila, že nozokomiálne nákazy často spôsobujú baktérie, ktoré sú stále odolnejšie voči antibiotikám, a to výrazne ovplyvňuje kvalitu zdravotnej starostlivosti o pacientov.

Digitálne technológie môžu pomôcť predchádzať šíreniu infekcii v nemocničnom prostredí "Pomáhajú nám rýchlejšie zasiahnuť pri epidemickom výskyte ochorení," spresnil Adamišin s tým, že práve vďaka digitálnemu riešeniu často vie o probléme skôr ako zdravotnícki pracovníci, a tak dokáže rýchlejšie reagovať. "Digitálne riešenie poskytuje pomoc aj v prípade zabezpečovania správnych hygienických požiadaviek, vrátane spotreby dezinfekcie či už prostredia alebo rúk. V rámci hygieny rúk si viem napríklad overiť, ktoré zdravotnícke povolanie je zodpovednejšie viac, a ktoré menej," ozrejmil.

Tieto programy dokážu monitorovať výskyt a vývoj infekcií v reálnom čase v rôznych oddeleniach nemocnice, ozrejmila výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) Katarína Danková "Môžu tiež obsahovať online nástroje na sledovanie hygieny rúk, správu a analýzu dát, ako aj zdieľanie informácií medzi jednotlivými nemocnicami," doplnila.

Medzi najčastejšie nozokomiálne nákazy patria infekcie močových ciest, zápaly pľúc, infekcie krvi či operačných rán. Väčšina nákaz spojených s poskytovaním zdravotnej starostlivosti sa prenáša rukami. "Hygiena rúk je jednou z najjednoduchších foriem prevencie šírenia infekcií a každý rok môže zachrániť milióny životov, ak sa vykonáva správne," pripomenula nemocničná epidemiologička.

Nozokomiálna nákaza vzniká v priamej súvislosti s pobytom pacienta v zdravotníckom zariadení, pričom najviac ohrození sú najmä starší ľudia, pacienti na jednotkách intenzívnej starostlivosti, novorodenci a malé deti. Za minulý rok bolo na Slovensku zo zdravotníckych zariadení nahlásených viac ako 19.000 nozokomiálnych nákaz, čo je oproti roku 2021 nárast o 17 percent.