Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lekári napísali premiérovi list, znepokojuje ich situácia vo VšZP

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Súkromní lekári premiéra upozornili, že štát garantuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti v ambulantnom sektore prevažne neštátnymi subjektmi.

Bratislava 28. februára (TASR) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa svojimi úspornými opatreniami snaží preniesť poistné riziko na nemocnice a ambulancie. Tvrdia to lekári, nepáči sa im to. Pýtajú sa, na základe čoho takéto opatrenia vznikli a či má VšZP objektívne zdôvodnenie. Kritizujú tiež, že štátna poisťovňa by sa mohla stať akcionárom štyroch národných ústavov, hovoria o tichej privatizácii. VšZP oponuje. Tvrdí, že sa pokúsila nájsť priestor, kde by sa dalo ušetriť. S dotknutými stranami chce o tom rokovať.

Riziko úspor zo strany VšZP sa z ambulancií môže preniesť aj na pacienta, varuje Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR v liste premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Vyzvala ho, aby sa na vec bližšie pozrel. "Pán premiér, tiež Vás žiadame o zastavenie tichej privatizácie štyroch ústavov," píše zase predsedovi vlády Lekárske odborové združenie (LOZ) v druhom otvorenom liste.

ASL združuje asi 3000 ambulancií. Nepovažuje za správne, že "ťarchu kritickej situácie" by mal niesť najmä ambulantný sektor. "Keď už, tak nech sa prenesie rovnomerne na všetkých hráčov poistného trhu a nech to má jasné pravidlá," uvádza ASL. Súkromní lekári premiéra upozornili, že štát garantuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti v ambulantnom sektore prevažne neštátnymi subjektmi. "My nevytvárame dlhy," zdôraznila ASL. Súkromní lekári očakávajú, že pri tohtoročnom dofinancovaní systému pôjdu peniaze nielen do nemocníc, ale aj do ambulancií. Žiadajú premiéra, aby sa o to zasadil.

VšZP by podľa lekárskych odborárov vedela šetriť aj inak. Avizované úsporné opatrenia považujú za iracionálne. Dá sa podľa nich ušetriť aj výraznejšie a nedotklo by sa to pacientov. "Čo napríklad regulácia cien špeciálneho zdravotného materiálu (ŠZM), podobne ako sa to úspešne podarilo pri regulácii cien liekov?" pýta sa LOZ.

Lekárski odborári nesúhlasia, aby sa VšZP stala akcionárom štyroch národných ústavov. Hovoria o možnej privatizácii. "Čo i len úvaha vedúca k tomuto kroku rýchlo aktivuje tých, ktorí na zdravotníctve radi profitujú," myslia si. Ústavy sú teraz podľa LOZ v bezpečí pred finančnými skupinami a nedajú sa predať "len tak poľahky", pretože to musia odobriť osoby s najvyššou politickou zodpovednosťou vo vláde. "Ak sa však majetok nemocníc presunie do VšZP, nebudú už viac tieto lukratívne nemocnice chránené a štátna poisťovňa bude môcť ich akcie postupne a v tichosti predávať," dodáva LOZ.

"Snažili sme sa identifikovať oblasti, kde je priestor na šetrenie. Uvedomujeme si, že ekonomické opatrenia by mali byť v rovnováhe so zabezpečením kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti pre našich poistencov," povedala o ozdravnom pláne hovorkyňa VšZP Petra Balážová. O svojich zámeroch VšZP s dotknutými stranami rokuje alebo tak urobí.

K informáciám o privatizácii ústavov sa nedávno vyjadril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Tieto reči odmietol. Pripomenul, že situáciu vo VšZP s negatívnym vlastným imaním nevedel efektívnejšie vyriešiť. Presunom časti akcií sa to podľa neho dá urovnať.

VšZP chce šetriť na liekoch, zdravotníckych pomôckach aj preplácaní zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z jej ozdravného plánu, ktorý zverejnil inštitút INEKO. Vlastnými úspornými opatreniami plánuje ušetriť vyše 115 miliónov eur, najviac v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti. Oproti minulému roku má znížiť nárast nákladov na zdravotnú starostlivosť o tri percentá.

Najväčšia poisťovňa na trhu musela vypracovať ozdravný plán pre rekordnú minuloročnú stratu, ktorá mala dosiahnuť okolo 200 miliónov eur. Okrem vlastných úspor počíta aj s dofinancovaním od štátu vo výške 150 miliónov eur. Ak ozdravný plán štátna poisťovňa dodrží, do plusu by sa mala dostať v roku 2019.